Π. Καψής: «Αποκλειστικό μέλημα του Παπαδήμου το PSI»

Στην Αθήνα θα βρίσκεται από αύριο ο επικεφαλής των ιδιωτών ομολογιούχων Τσαρλς Νταλλάρα, με στόχο οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα.

"Ο κύριος Νταλλάρα έρχεται για διαπραγματεύσεις αύριο στην Αθήνα. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI

ακόμη και μέσα στην εβδομάδα", είπε ο Καψής σε δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) αποχώρησε το Σάββατο από την Αθήνα, χωρίς οι συζητήσεις κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Τραπεζικές πηγές, ωστόσο, είχαν αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συνέκλιναν σε κλιμακωτό επιτόκιο που μεσοσταθμικά θα διαμορφωνόταν κοντά στο 4% με τις απώλειες καθαρής παρούσας αξίας (NPV) για τους επενδυτές να αγγίζουν το 65 με 70%.

Ο Καψής είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI βρίσκονται στην πιο λεπτή τους φάση και ότι από την πορεία του προγράμματος αυτού και το νέο οικονομικό πρόγραμμα 2013-2015 θα κριθεί η επιβίωση της χώρας.

"Το αποκλειστικό μέλημα του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και το πρόγραμμα 2013-2015", είπε ο Καψής.

"Από αυτό θα εξαρτηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το αν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία".

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν την πρόταση του ΙIF με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο είναι υψηλό και δεν θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, την στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει για μεγαλύτερη συνεισφορά του δημόσιου τομέα στο κούρεμα, αν η συμμετοχή του ιδιωτικού δεν είναι αρκετή.

Keywords
Τυχαία Θέματα