Ώρες αγωνίας στο Μαξίμου

Λιγότερες από 24 ώρες απέμειναν για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά αν οι δανειστές θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, προς όφελος της Ελλάδας. Στο μεταξύ η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου έχει κορυφωθεί, καθώς ένα νέο πιθανό «φιάσκο» στις Βρυξέλλες θα λειτουργούσε περαιτέρω επιβαρυντικά για την ήδη αδύναμη συγκυβέρνηση.

Άλλωστε δεν είναι λίγα αυτά

που διακυβεύονται στη συνεδρίαση: η ελληνική πλευρά αναμένει απόφαση για την εκταμίευση των τριών δόσεων ύψους πλέον των 44 δις. ευρώ, την τελική έγκριση της επιμήκυνσης του προγράμματος ως το 2016 αλλά και λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους που αποτελεί προϋπόθεση για τα παραπάνω.

Ο Πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να προλάβει μια νέα παράταση και κυρίως να εξασφαλίσει άμεσα πόρους για τα άδεια ταμεία, είχε συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, επικοινώνησε και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωνε, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ότι «εδώ που φθάσαμε ή οι Ευρωπαίοι θα μας στηρίξουν εμπράκτως απελευθερώνοντας τις δόσεις της βοήθειας που εκκρεμούν από τη συμφωνία του Μαρτίου ή η Ελλάδα θα βυθιστεί παρασύροντας στη δίνη την Ευρωζώνη».

«Ας αναλογιστούν όλοι τι κάνουν. Δεν είναι δυνατόν για κόστος που αναλογεί στο 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης να δυναμιτίσουμε την Ευρώπη», ανέφερε με έμφαση ο κ. Στουρνάρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν κατά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου στην διαπραγματευτική βάση, με την οποία θα προσέλθουν στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει ακόμη η στάση που θα τηρήσει η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς επίσης και το αν η γερμανική πλευρά θα δεχθεί να υποχωρήσει ως προς το ζήτημα – «κλειδί» της μείωσης των επιτοκίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα