Οικονομική και διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Στην ανάπτυξη οικονομικής και διασυνοριακής συνεργασίας επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου με την Τεούτα Αρίφι, ομόλογό του στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα κατόπιν αιτήματος της κ. Αρίφι, επιδόθηκε επιστολή στον κ. Πάγκαλο από τον Νίκολα Γκρούεφσκι προς

τον Λουκά Παπαδήμο, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό.

«Ο καθένας εξέφρασε τις απόψεις του, αλλά προέκυψαν κοινές διαπιστώσεις, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή στο άμεσο μέλλον», είπε ο αντιπρόεδρος, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση.

«Η Ελλάδα παίζει ενεργό ρόλο στην οικονομία της γειτονικής χώρας, έχουμε ισχυρές επενδύσεις, πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, το εμπόριό μας αυξάνεται, όπως αυξάνονται και οι ανταλλαγές επισκέψεων των πολιτών», προσέθεσε ο κ. Πάγκαλος.

Από τη μεριά της η κ. Αρίφι ενημέρωσε τον κ. Πάγκαλο για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην ΠΓΔΜ, προς την κατεύθυνση εκπλήρωσης των κριτηρίων για την προοπτική ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Επίσης, η Σκοπιανή αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τους στόχους που έχουν επιτευχθεί με την εφαρμογή της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Οχρίδας, η οποία αποτέλεσε επίσης αντικείμενο της συζήτησης.

Η κ. Αρίφι αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της Ελλάδας «Ατζέντα 2014» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «μέσω της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων θα βρουν απάντηση όλα τα προβλήματα της περιοχής».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος εξήρε την προσωπικότητα της κ. Αρίφι, χαρακτηρίζοντάς τη δοκιμασμένη πολιτικό, σημαντική διανοούμενο και υπέρμαχο των γυναικείων δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα