Οικολόγοι Πράσινοι: Το πόσιμο νερό δεν είναι εμπόρευμα

Κατά της ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ τάσσονται με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Οι Οικολόγοι δηλώνουν αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε εταιρίας ύδρευσης της χώρας, δικτύων ύδρευσης, πηγών πόσιμου νερού, ταμιευτήρων ή άλλων τεχνητών ή φυσικών υδάτινων σωμάτων που αποτελούν υδρευτικές, αρδευτικές ή/και ενεργειακές υποδομές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι τασσόμαστε

ανεπιφύλακτα εναντίον της ιδιωτικοποίησης οποιασδήποτε εταιρίας Ύδρευσης της χώρας, δικτύων ύδρευσης, πηγών πόσιμου νερού, ταμιευτήρων ή άλλων τεχνητών ή φυσικών υδάτινων σωμάτων που αποτελούν υδρευτικές, αρδευτικές ή/και ενεργειακές υποδομές.

Συμπαρατασσόμαστε με τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς που αγωνίζονται για να βγουν από τον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων το 74% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ (Εταιρία ύδρευσης της πρωτεύουσας) και το 40% συν τη διαχείριση της ΕΥΑΘ (εταιρία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης) για λόγους αειφορικής διαχείρισης του νερού πρωτίστως, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης και αρνητικής διεθνούς εμπειρίας.

Επιπλέον, για εμφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος καμία παραχώρηση ταμιευτήρων και Υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ σε ιδιωτικό έλεγχο δεν μπορεί να γίνει λόγω του πολλαπλού τους ρόλου (ενέργεια, ύδρευση, άρδευση).

Αν η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πουληθούν, τότε πρέπει να περάσουν υπό κοινωνικό κι όχι ιδιωτικό έλεγχο, στη βάση των προτάσεων της Kίνησης Πολιτών 136 που αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις και οργανώνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση του νερού, αγοράζοντας τις μετοχές της ΕΥΑΘ (χρειάζονται 136 ευρώ ανά υδρόμετρο) επιτυγχάνοντας έτσι τον κοινωνικό έλεγχο στο νερό και την ανάπτυξη μιας δημιουργικής σύμπραξης δημοσίου – κοινωνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 3 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε έκθεση [1] σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ και μάλιστα υιοθέτησε προτάσεις του Νίκου Χρυσόγελου ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο όπου διακηρύσσεται ότι «Το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή και δεν πρέπει να είναι πηγή κέρδους, ενώ η πρόσβαση στο νερό αποτελεί ένα θεμελιώδες και πανανθρώπινο δικαίωμα. H βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι μια αναγκαιότητα για το περιβάλλον και την υγεία που παίζει σημαντικό και ρυθμιστικό ρόλο στον κύκλο του κλίματος». Οι δυο προαναφερόμενες θέσεις αποτελούν μέρος των συνολικά 17 τροπολογιών από ένα σύνολο 26 που είχε καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος κι έγιναν δεκτές και ενσωματώθηκαν στην έκθεση [2].

Αναλυτικότερα:

-, υπό συνθήκες πανικού και με όρους χρηματιστηρίου, το οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο ναδίρ, εκποίηση των βασικών υποδομών ύδρευσης των δύο κύριων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας, με τίμημα που ούτε χιλιοστά του δημοσίου χρέους δεν καλύπτει, συνιστά σοβαρή προσβολή του θεμελ

Keywords
Τυχαία Θέματα