ΟΗΕ: Το Ιράν συνεχίζει να πουλά όπλα στη Συρία

Έκθεση για τις παραβιάσεις από το Ιράν των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις εξαγωγές εξοπλισμού προς τη Συρία, δημοσίευσε η επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η έκθεση, που αναρτήθηκε την Πέμπτη στο ιστότοπο της επιτροπής, αναφέρει ότι η Συρία παραμένει ο κυριότερος προορισμός των ιρανικών εξοπλιστικών εξαγωγών.

Η ομάδα των ειδικών του Συμβουλίου Ασφαλείας ερεύνησε τρια μεγάλα φορτία ιρανικών

όπλων τον τελευταίο χρόνο. «Το Ιράν εξακολουθεί να αψηφά τη διεθνή κοινότητα μέσω των παράνομων αποστολών όπλων», σημειώνει η έκθεση.

«Σε δύο από τις περιπτώσεις αυτές εμπλέκεται η Συρία, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις που ερεύνησε η ομάδα στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της, κάτι που υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Συρία εξακολουθεί να παραμένει κεντρικός εταίρος στις παράνομες μεταφορές ιρανικών όπλων», προσθέτει.

Η τρίτη αποστολή αφορά ρουκέτες, οι οποίες προορίζονταν για τους Ταλιμπάν που δρουν στο Αφγανιστάν, όπως είχε ισχυριστεί πέρυσι η Βρετανία.

Στον στρατιωτικό εξοπλισμό που προσπάθησε να στείλει το Ιράν στη Συρία, προτού αυτός κατασχεθεί από τις τουρκικές αρχές, περιλαμβάνονται τουφέκια, αυτόματα όπλα, εκρηκτικά, οβίδες και άλλα, επισημαίνει η ομάδα.

Το πιο πρόσφατο συμβάν που περιγράφεται στην έκθεση αφορά ένα φορτίο όπλων που ανακαλύφθηκε σε ένα φορτηγό το οποίο κατέσχεσαν οι τουρκικές αρχές στα σύνορα της χώρας με τη Συρία τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα στην έκθεση, που εκτείνεται σε 67 σελίδες, περιγράφονται οι προσπάθειες του Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά επισημαίνει ότι οι τέσσερις γύροι κυρώσεων που έχει επιβάλλει στην Τεχεράνη το Συμβούλιο Ασφαλείας από το 2006 ως το 2012 έχουν αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα