ΟΗΕ: Σε κατάσταση εμφυλίου η Συρία

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις στη Συρία έχουν ξεπεράσει τις 4.000, ενώ λιποτάκτες του στρατού έχουν πάρει τα όπλα και στρέφονται κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

«Είχα δηλώσει τον Αύγουστο πριν (συνεδριάσει) το Συμβούλιο Ασφαλείας πως όταν θα έχουμε ολοένα και περισσότερους λιποτάκτες που θα απειλούν να πάρουν τα όπλα, θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος. Αυτή τη στιγμή έτσι χαρακτηρίζω» την κατάσταση, σημείωσε η Νάβι Πιλάι.

Τη Δευτέρα η διεθνής επιτροπή που ορίστηκε από το Συμβούλιο

για να εξετάσει την κατάσταση έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση κόλαφο για τη Συρία. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι συριακές αρχές διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Το αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση υπογράφηκε από 68 χώρες και κατατέθηκε από την Πολωνία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το προσχέδιο απόφασης που ετοιμάζει η ΕΕ προβλέπει την καταδίκη «των σοβαρών, συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που διαπράττουν οι συριακές αρχές. Ζητείται επίσης η έκθεση της ερευνητικής επιτροπής να κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα