ΟΗΕ: Δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για τους παρατηρητές μας στη Συρία

Δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες στη Συρία ώστε να επαναληφθούν οι επιχειρήσεις των παρατηρητών του ΟΗΕ.

Αυτό τουλάχιστον επισημάνθηκε κατά τη σημερινή διάσκεψη του Οργανισμού, από τον επικεφαλή των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ Ερβέ Λαντσού.

«Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την επανάληψη των επιχειρήσεων. Οι άμαχοι βρίσκονται ολοένα και περισσότερο σε κίνδυνο, αφού η πολεμική αντιπαράθεση κυβερνητικών και αντιπολίτευσης,

συνεχίζεται και όσο περνάνε οι μέρες αυξάνεται».

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ είχε ανακοινώσει στις 16 Ιουνίου ότι αναστέλλονται οι επιχειρήσεις της αποστολής εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα 300 μέλη της, που έχουν γίνει στόχος επιθέσεων με βόμβες, αλλά και πυρών.

Ωστόσο η αποστολή παραμένει στη Συρία και θα προσπαθήσει να βοηθήσει το προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανώσεων να αποκτήσει πρόσβαση στους άμαχους, σύμφωνα με τον Λαντσού, ο οποίος επεσήμανε πως «για όσο διάστημα συνεχίζεται η βία τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την αποστολή του ΟΗΕ να σκεφτεί την επανάληψη των επιχειρήσεών της».

Ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία και πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Νάσερ αλ Κίντουα σε παρέμβασή του μέσω βίντεο, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί στη Συρία και καθημερινά παρατηρούνται μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μάλιστα, στις δηλώσεις του, είπε: «Συνεχώς παρατηρείται αυξημένος αριθμός ασύμμετρων επιθέσεων εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν υπάρχει. Μόνο οι πολεμικές αντιπαραθέσεις».

Να σημειωθεί τέλος, πως ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα