Οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ για το φορολογικό

Υπέρ της πρότασης που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών ως βάση συζήτησης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τάσσεται η Δημοκρατική Αριστερά, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της για το νέο σύστημα φορολόγησης, η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει ως θετικά σημεία της πρότασης το ότι η νέα μηχανική υπολογισμού της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και συνταξιούχων προκαλεί

μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, αλλά και το ότι, παρά την τυπική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, το πραγματικό αφορολόγητο αυξάνεται από 5.000 σε 9.000 ευρώ.

Σημειώνει ωστόσο ότι η πρόταση του ΥΠΟΙΚ δεν περιλαμβάνει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα επίσης με τη ΔΗΜΑΡ, η πρόταση του υπουργείου δημιουργεί «μεγάλες αδικίες ως προς την αντιμετώπιση των οικογενειών με παιδιά», προβλέπει «επαχθή φορολογική αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών» και έχει «ασθενή αναπτυξιακή διάσταση».

Η Δημοκρατική Αριστερά στηλιτεύει ακόμη «τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, τις παλινωδίες του υπουργείου και τις συστηματικές διαρροές εκ μέρους του», που όπως τονίζει, εκτός των ουσιαστικών προβλημάτων που δημιουργούν στη συζήτηση, αναδεικνύουν πλημμελή προετοιμασία η οποία πλήττει την εικόνα τη κυβέρνησης.

«Πρώτιστη ανάγκη είναι η συντεταγμένη ολοκλήρωση της συζήτησης και η εκπόνηση ενός νομοθετικού πλαισίου έως τον προσεχή Φεβρουάριο και ενός πλέγματος μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», αναφέρει η Αγίου Κωνσταντίνου.

Ως προς τη φορολογία φυσικών προσώπων, τονίζει ότι προκειμένου το νέο σύστημα να είναι «απλό και δίκαιο» θα πρέπει να ικανοποιεί τρεις βασικές αρχές:

-Καμία φορολόγηση σε εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

-Συνεισφορά των πολιτών στα φορολογικά βάρη αναλόγως των δυνατοτήτων τους.

- Φορολόγηση όλων εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης, βάσει μιας ενιαίας κλίμακας.

Bάσει των θέσεων της ΔΗΜΑΡ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι διατηρούν ατομικές επιχειρήσεις με βιβλία Β΄’ κατηγορίας πρέπει να αντιμετωπιστούν φορολογικά ως φυσικά πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα, σε επιχειρήσεις που διατηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας (ελευθέρια επαγγέλματα, ατομικές και εταιρικές, κοινοπραξίες κλπ) η φορολόγησή τους θα γίνεται με τον εξής τρόπο: έσοδα μείον έξοδα και το υπόλοιπο στην κλίμακα φυσικών προσώπων.

Όσον αφορά στη φορολογία νομικών προσώπων στόχοι του νέου συστήματος, σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, πρέπει να είναι: η ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης της φορολογίας, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η απλοποίηση του συστήματος φορολόγησης.

Όπως αναφέρει τέλος η ΔΗΜΑΡ, οι αγρότες θα πρέπει να φορολογούνται βάσει της κλίμακας φυσικών προσώπων, όπως ακριβώς ισχύει και για το σύνολο των απασχολούμενων στην οικονομία.

Αναλυτικά οι προτάσεις του κόμματος:

Φορολογία Φυσικών Προσώπων

Προκειμένου

Keywords
Τυχαία Θέματα