Οι ΗΠΑ στοχοποιούν το Ιράν στην έκθεση για τη διεθνή τρομοκρατία

Αποδυνάμωση της Αλ Κάιντα και ενίσχυση της υποστήριξης στη διεθνή τρομοκρατία από το Ιράν διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Η έκθεση αναφέρει ως παραδείγματα την Επαναστατική Φρουρά και τις δυνάμεις Κουντς του Ιράν, το υπουργείο αντικατασκοπείας και τη στήριξη που παρέχει η Τεχεράνη στην σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, την Χεζμπολάχ.

«Η κρατική στήριξη που παρέχει το Ιράν στην τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ έχουν αποκτήσει έναν ρυθμό που δεν έχει επαναληφθεί από τη δεκαετία

του '90, με σχέδια για επιθέσεις στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική», αναφέρει η έκθεση υπογραμμίζοντας την ανάμειξη της Τεχεράνης στη Συρία υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την επίθεση εις βάρος ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία, καθώς και πολλά άλλα τρομοκρατικά σχέδια που απέτυχαν.

Για την Αλ Κάιντα σημειώνει ότι εξακολουθεί να αποδυναμώνεται ύστερα από τις δολοφονίες ηγετικών προσώπων της, όπως του Αμπού Γιαχία αλ-Λίμπι και του Αμπού Ζαϊντ αλ-Κουβέιτι.

Αντίθετα, τοπικές οργανώσεις με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε τοπικούς στόχους, αναφέρεται στην έκθεση.

«Παρότι ο πυρήνας της Αλ Κάιντα βρίσκεται σε πορεία ήττας και τα δύο πιο επικίνδυνα παρακλάδια της έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα, οι ταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχουν περιπλέξει την εικόνα της αντιτρομοκρατίας», προσθέτει η έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων και την εξάπλωση των όπλων στη Λιβύη, καθώς και την εξέγερση των Τουαρέγκ στο Μάλι, ενώ υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες των γαλλικών και αφρικανικών δυνάμεων έχουν συμβάλει στον περιορισμό της απειλής στις συγκεκριμένες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα