Οι Ευρωπαίοι βάζουν στον «πάγο» Σαμαρά και δόση

Κρίσιμες επαφές με Ρομπάι και Μπαρόζο στις Βρυξέλλες -
Τι θα ζητήσει και τι προσδοκά ο Α. Σαμαράς

Σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η Ελλάδα έκανε το χρέος της στο ακέραιο μεταφέρει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς

θα έχει συναντήσεις με τους κ.κ. Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι προκειμένου να επισπεύσει την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Η χρονική περίοδος που πραγματοποιείται η επίσκεψη Σαμαρά στις Βρυξέλλες κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς η συγκυρία κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη, μία μόλις μέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και ενώ εκκρεμεί η εκταμίευση της δόσης.

Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει σε εκδήλωση των “friends of cohesion” -Φίλοι της Συνοχής” με αντικείμενο το επόμενο ΕΣΠΑ για τα έτη 2014-2020. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να αλλάξει η κατανομή των πόρων για την Ελλάδα που έχει γίνει με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2008-2009 και να ληφθεί υπόψη η ύφεση και τα νέα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών.

Η απόφαση για την Ελλάδα έχει ήδη πάρει παράταση από τις 12 Νοεμβρίου στις 19 ενώ η τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Νοεμβρίου από έκτακτο Eurogroup που ενδεχομένως συνεδριάσει στις 26 του μήνα.

Νέες καθυστερήσει και έλλειψη εμπιστοσύνης

Στην Ελλάδα ωστόσο φοβούνται πως οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο την εκταμίευση προφασιζόμενοι ότι πρέπει πρώτα η οποιαδήποτε απόφαση να περάσει από τα Κοινοβούλια και των άλλων χωρών.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς πάντως όπως και ο υπουργός Οικονομίας δηλώνουν βέβαιοι ότι η δόση των 31,5 δισ. θα εκταμιευθεί εξ ολοκλήρου και ενδεχομένως λένε τα χρήματα να είναι περισσότερα.

Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει ήδη πληγεί μετά τις διαρροές στις ψηφοφορίες για το πολυνομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό.

Η αβεβαιότητα ως προς την εκταμίευση της δόσης αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας αφού όπως της καταλογίζει η αντιπολίτευση “τα μέτρα τα ψήφισε αλλά τα χρήματα δεν τα πήρε”. Την ίδια ώρα και οι Ευρωπαίοι χάνουν σταδιακά την εμπιστοσύνη τους στον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς εκφράζουν πλέον επιφυλάξεις για το αν παρά την πρόθεσή του θα έχει την δυνατότητα να επιβάλλει τα μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη οι υπουργοί οικονομικών και εργασίας, ενώ μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά θα συνταξιδεύει και ο υπουργός Ανάπτυξης. Η συμμετοχή των συγκεκριμένων υπουργών μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι καθώς και οι τρεις αποτελούν τον βασικό κορμό για την δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα