Οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα…

Μπορεί η Ευρωζώνη να διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί την Ελλάδα στους κόλπους της, η διευκρίνιση που κάνει όμως ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοσθούν απαρέγκλιτα τα συμφωνηθέντα, είναι που ανησυχεί περισσότερο από όλα την επιχειρηματική κοινότητα που (έχει απομείνει να) δραστηριοποιείται στην χώρα μας.

Και αυτός είναι ο βασικός λόγος, που η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζουν «γραμμές άμυνας» για να

αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα, όποια κι αν είναι αυτή, ακόμα και αν «περνάει» από ένα νέο εθνικό νόμισμα στην χώρα.

Ειδικά οι θυγατρικές μεγάλων πολυεθνικών στην Ελλάδα, μελετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και τρόπους μετάβασης από το ένα καθεστώς στο άλλο, με ό,τι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συνεπάγεται για τη λειτουργία τους.

Άλλες πάλι, αρκετές από τις οποίες και ελληνικές, ετοιμάζουν την μετεγκατάσταση της έδρας τους εκτός Ελλάδας, προκειμένου να πετύχουν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους, στην απευκταία περίπτωση που η χώρα κληθεί να λειτουργήσει χωρίς ευρώ.

Γενικότερα, τις τελευταίες εβδομάδας παρατηρείται μια μεγάλη κινητικότητα, υπό την έννοια της προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο.

Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες όταν ρωτούνται γιατί, για παράδειγμα, θέλουν να αλλάξουν έδρα, απαντούν ότι πέραν όλων των άλλων, κατ' αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν ρευστότητα για τις επιχειρήσεις τους, καθώς εδώ και πολύ καιρό οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στο εξωτερικό. Μεταφέροντας κατά συνέπεια τη διοίκηση εκτός συνόρων, λύνουν αυτομάτως αυτό το πρόβλημα, αν και στην πραγματικότητα η κίνηση δεν γίνεται μόνο γι' αυτό τον λόγο.

Πάντως η αποψινή σύνοδος κορυφής θα λύσει πολλές και από τις παραπάνω απορίες, σχετικά με την σκοπιμότητα αυτών των κινήσεων…

Keywords
Τυχαία Θέματα