Οι εκβιασμοί και τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης

00:53 8/5/2012 - Πηγή: NewsBomb

Ένας διαφορετικός πολιτικός χάρτης προέκυψε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε κατά των κομμάτων του μνημονίου και έδειξε να μην λαμβάνει υπ’ όψιν τις προεκλογικές απειλές των δανειστών.

Κατά πόσο, όμως, τα κόμματα μπορούν να ανταποκριθούν στο μήνυμα, που έστειλαν οι πολίτες και να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης;

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα, που προκύπτουν την επόμενη ημέρα των εκλογών, επιχείρησε να δώσει η εκπομπή «Αποκαλύπτω» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο.

Τα σενάρια συγκυβέρνησης και οι εκβιασμοί

Σε πρώτη ανάγνωση, το αποτέλεσμα των εκλογών καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία κυβέρνησης. Ήδη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, καθώς ο κύκλος των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς απέβη άκαρπος. Τη «σκυτάλη» παίρνει ο κ. Αλέξης Τσίπρας…

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση στην εκπομπή «Αποκαλύπτω» του δικηγόρου κ. Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος ήρθε πρώτος στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Αθήνα.

«Βεβαίως και η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση και εμείς έχουμε πρόγραμμα. Αντίθετα με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν το μνημόνιο και δεν συζητάμε μαζί τους. Όπως και με το ΚΚΕ, που το ίδιο δεν θέλει. Με τους υπόλοιπους συνεργαζόμαστε», είπε ο κ. Καρπερνάρος.

Όσο κι αν προβάλλει ως πιθανό το σενάριο επαναληπτικών εκλογών, ο δημοσιογράφος του newsbomb κ. Μενέλαος Τασιόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα κόμματα να καταφέρουν να συνεννοηθούν, έστω και την τελευταία στιγμή.

«Αν θα πάμε σε εκλογές, πιθανότερη ημερομηνία είναι η 17η Ιουνίου. Όμως, περιμένω ότι στο τέλος τα κόμματα θα κάτσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων», εκτίμησε ο κ. Τασιόπουλος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικά στον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον «κρίνεται σε διαφορετικό επίπεδο».

«Ο Τσίπρας είναι στριμωγμένος, διότι πρέπει να δείξει, ότι δεν είναι ένα κόμμα που μόνο καταγράφει δυνάμεις, αλλά μπορεί να μετέχει σε κυβέρνηση. Και η θέση του είναι ακόμη πιο δύσκολη αν σκεφτείτε, ότι η Ν.Δ. δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει διάφορα σενάρια, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχοντας κλείσει τον ιστορικό του κύκλο, τα δέχεται όλα», επεσήμανε ο κ. Τασιόπουλος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «από τη στιγμή που οι πολίτες είπαν “όχι” στο μνημόνιο, η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάει στην Ευρώπη και να ζητήσει κατάργηση και όχι επαναδιαπραγμάτευση του “μνημονίου 2”. Εκεί θα μας στριμώξουν οι βόρειες χώρες. Σε περίπτωση, που μας δείξουν την έξοδο, θα περάσει ένας χρόνος, στον οποίο θα πρέπει να έχουμε μία πολύ καλή κυβέρνηση. Δεν αποκλείω και το μέτρο πίεσης της εσωτερικής παύσης πληρωμών για ένα διάστημα μέσα στο καλοκαίρι», είπε.

Η «ακτινογραφία» των εκλογών

«Τεκτονικό σεισμό» χαρακτηρίστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών. Γιατί όμως ο κόσμος γύρισε την πλάτη του στα μεγάλα κ

Keywords
Τυχαία Θέματα