Οι Δανοί στην προεδρία και οι Μερκοζί στην ηγεσία

Η Δανία είναι η χώρα που θα αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου και για ένα εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Ωστόσο, η ανάληψη της προεδρίας έχει χάσει την παλιά της αίγλη, καθώς τα κέντρα αποφάσεων έχουν μετατοπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ για τις λεπτομέρειες μεριμνά ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle,

η Δανία φαίνεται έτοιμη για τον χειρισμό των τεράστιων ζητημάτων της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών κατήργησε την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων της προηγούμενης, αποκαθιστώντας και πάλι τη Συνθήκη Σένγκεν.

Η νέα πρωθυπουργός Χέλε Τόρνονγκ-Σμιντ διόρισε για πρώτη φορά έναν υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θέλοντας να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Δανίας στην ευρωπαϊκή νομιμότητα.

Βέβαια, η Δανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, ωστόσο η Μέρκελ εκτιμά ότι το γεγονός αυτό μπορεί να της προσδώσει διαμεσολαβητικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές.

Άλλωστε η Μέρκελ δεν διακρίνεται για την προσήλωσή της στους ευρωπαϊκούς τύπους και τη συμμετοχή όλων των χωρών στην ευρωπαϊκή πολιτική. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Βερολίνο και το Παρίσι, κάτι που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε κάθε περίπτωση, η ερμηνεία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πολλαπλή. Όπως διεμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αλληλεγγύη δεν γίνεται να εξαντλείται «σε 6 χώρες που την επιδεικνύουν, ενώ οι υπόλοιπες ωφελούνται από αυτή. Πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα