Ομπάμα: «Πιθανότητα πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν»

Την πεποίθησή του ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη λάβει επαληθεύσιμα μέτρα για να διαβεβαιώσει τη Δύση ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος προς τους Ιρανούς.

«Δεν τρέφω αυταπάτες. Θα είναι δύσκολο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμά του προς τον ιρανικό λαό με την ευκαιρία της ιρανικής γιορτής του Νοβρούζ και πρόσθεσε: «Όμως είμαι προσηλωμένος στη διπλωματία επειδή πιστεύω πως υπάρχει η βάση

για μια πρακτική λύση».

Οι ΗΠΑ και άλλες πέντε μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία ώστε να μην επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, αφού κατέληξαν σε μια εξάμηνη προσωρινή συμφωνία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις 20 Ιανουαρίου.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η οποία μπορεί να ανανεωθεί, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, με αντάλλαγμα να αποκτήσει πρόσβαση σε πετρελαϊκά έσοδα ύψους άνω των 4 δισεκ. δολαρίων, τα οποία έχουν παγώσει από τις δυτικές κυρώσεις.

Το μήνυμα του Ομπάμα για το Νοβρούζ έχει στόχο να ενθαρρύνει την καλή θέληση μεταξύ του ιρανικού λαού, καλωσορίζοντας μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αν το Ιράν προβεί σε μέτρα με νόημα και επαληθεύσιμα για να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Το Ιράν θα έχει πρόσβαση σε ειρηνική πυρηνική ενέργεια», δήλωσε.

Το άνοιγμα, ωστόσο, του Ομπάμα προς το Ιράν προκαλεί αντιδράσεις στο Κογκρέσο. Μια ευρεία πλειοψηφία των Αμερικανών γερουσιαστών τον κάλεσε αυτή την εβδομάδα να επιμείνει στην άποψη ότι το Ιράν «δεν έχει δικαίωμα στον εμπλουτισμό βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών».

Παράλληλα, στο μήνυμά του με την ευκαιρία του Νοβρούζ, ο Ομπάμα δηλώνει πως μια συνολική συμφωνία θα βοηθούσε το Ιράν να κινηθεί σ' ένα νέο δρόμο, ενώ θα χαλάρωνε τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις.

«Αν το Ιράν ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις του, ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσει ο δρόμος του διαλόγου και της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Θα σημάνει περισσότερες ευκαιρίες για τους Ιρανούς να κάνουν εμπόριο και να σφυρηλατήσουν δεσμούς με τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι διαπραγματευτές από το Ιράν και τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βρετανία είχαν την Τρίτη και την Τετάρτη συνομιλίες στη Βιέννη. Η συνάντηση ήταν η δεύτερη σε μια σειρά για την οποία οι έξι χώρες ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ανώτερη, τέλος, αξιωματούχος της ΕΕ, η Χέλγκα Σμιντ, αναπληρώτρια της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμα πως οι θέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις διαφέρουν ευρέως σε ορισμένους τομείς, αλλά οι Ιρανοί διαπραγματευτές φαίνονται «πολύ προσηλωμένοι» στην επίτευξη συμφωνίας.
Η Ρωσία, πάντως, μία από τις έξι μεγάλες δυνάμεις που προσπαθούν να πείσουν το Ιράν να περιορίσει τις επίμαχες πυρηνικές δραστηριότητές του, ανακοίνωσε χωριστά, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών της Σεργκέι Ριάμπκοφ, πως οι δύο πλευρές «απέχουν πολύ» στο θέμα του εμπλουτισμού του ουρανίου.
Από την πλευρά του - όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA - ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων «πολύ επιτυχημένο» σε όρους αποσαφήνισης των θεμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα