Ο Βαρθολομαίος λειτούργησε στη Βιέννη

Μεγάλης θείας λειτουργίας, στον ιστορικό ελληνοορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη, χοροστάτησε σήμερα το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συμμετείχε τις δύο προηγούμενες ημέρες και ήταν κεντρικός ομιλητής στη «Διάσκεψη Παγκόσμιας Πολιτικής», που διοργάνωσε στην αυστριακή πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή δεκάδων κορυφαίων προσωπικοτήτων, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Γαλλίας.

Συλλειτουργοί

του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε τα σέβη των παρισταμένων εκπροσώπων των ελληνικών και κυπριακών αρχών στην Αυστρία, όπως και της αυστριακής πολιτείας, αλλά και εκατοντάδων μελών της Ομογένειας, ήταν ο νέος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος και ο Μητροπολίτης Γαλλίας, Εμμανουήλ.

Στο κήρυγμά του, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις ιστορικές ελληνικές Κοινότητες της Βιέννης, που, όπως είπε, προσέφεραν στο Γένος και στην Εκκλησία, πλειάδα ευσεβών και φιλογενών μεγάλων ευεργετών και λογίων και οι οποίες ποιμάνθηκαν από διαπρεπείς ιεράρχες, τους Μητροπολίτες, Γερμανό Καραβαγγέλη, Χρυσόστομο και τον πρόσφατα εκδημήσαντα, μακαριστό Μιχαήλ, του οποίου το μεγάλο έργο καλείται να συνεχίσει ο διάδοχός του, Μητροπολίτης Αρσένιος, που του ευχήθηκε ευόδωση των προσπαθειών του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος την Παρασκευή είχε παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή των συμμετεχόντων της Διάσκεψης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, εκφώνησε χθες, στην τελευταία συνεδρία της ολομέλειάς της, την κεντρική ομιλία με θέμα , μεταφέροντας το μήνυμα της Ορθοδοξίας για επίγεια αρμονία και ειρηνική συμβίωση, ενώ στους χθεσινούς ομιλητές συγκαταλέγονταν επίσης οι πρόεδροι της Σερβίας και Εσθονίας καθώς και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Συμμετέχοντες και προσκεκλημένοι της Διάσκεψης είχαν τη ευκαιρία στις διήμερες εργασίες της να συζητήσουν θέματα που αποτελούν τις επίκαιρες προκλήσεις για τις πολιτικές ηγεσίες του κόσμου, από τη λεγόμενη μέχρι την Κατάσταση στην Ευρώπη και τις αλλαγές στην Αφρική.

Η τωρινή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αυστρία, είναι η πρώτη μετά την πρόσφατη χειροτονία, από τον ίδιο στο Φανάρι και την ενθρόνιση την περασμένη Κυριακή στη Βιέννη, του νέου Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιου, ο οποίος διαδέχεται τον εκδημήσαντα στις 18 Οκτωβρίου, Μητροπολίτη Μιχαήλ, που τις δύο τελευταίες δεκαετίες θεωρείτο «σύμβολο» της Ορθοδοξίας στην Κεντρική Ευρώπη.

Η προηγούμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Αυστρία είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2007, ενώ το Νοέμβριο του 2005, ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε καγκελάριου της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, είχε πάρει μέρος και ήταν κεντρικός ομιλητής σε Διεθνή Διαθρησκειακή Διάσκεψη για το Ισλάμ, αλλά κορυφαία παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στην Αυστρία, υπήρξε η εκεί επίσημη επίσκεψή του τον Ιούνιο του 2004, που ήταν και η πρώτη στην ιστορία, επίσκεψη στη χώρα αυτή, ενός προκαθήμενου της Ορθοδοξίας.<

Keywords
Τυχαία Θέματα