Ο Σνόουντεν απέσυρε την αίτηση ασύλου προς τη Ρωσία

14:20 2/7/2013 - Πηγή: NewsBomb

Αντιδράσεις από χώρες στις οποίες κατέθεσε αίτημα πολιτικού ασύλου ο Σνόουντεν.


Απέσυρε την αίτησή του ο Έντουαρντ Σνόουντεν για πολιτικό άσυλο, που είχε καταθέσει στις ρωσικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Σνόουντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, διευκρίνισε ότι ο Σνόουντεν απέσυρε την αίτηση, αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον προειδοποίησε ότι πρέπει να σταματήσει τις ενέργειές του εναντίον των

ΗΠΑ.

Ο πρώην πράκτορας της CIA έχει καταθέσει αιτήσεις συνολικά σε 21 χώρες. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιες εξ αυτών.

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι δεν θα χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Εντουαρντ Σνόουντεν. «Έφτασε μία αίτηση που δεν πληροί τους τυπικούς όρους μίας αίτησης χορήγησης ασύλου. Αλλά, ακόμη και αν τους πληρούσε, δεν θα έκανα θετική εισήγηση», δήλωσε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ραντοσλάβ Σικόρσκι.

Επίσης, η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε αίτηση από τον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο θα είναι άκυρη εφόσον ο αιτών δεν βρίσκεται επί ισπανικού εδάφους. «Για να εξεταστεί μια αίτηση για άσυλο από την κυβέρνηση, με άλλα λόγια για να είναι νομικά δεκτή, πρέπει να γίνει από πρόσωπο που βρίσκεται στην Ισπανία», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο ισπανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο. Πρόσθεσε δε, πως δεν γνωρίζει να έχει γίνει οποιαδήποτε αίτηση στην Ισπανία.

Τον ίδιο λόγο επικαλέστηκε και η Αυστρία, η οποία ωστόσο επιβεβαίωσε την αίτηση πολιτικού ασύλου. Η αίτηση υποβλήθηκε χθες το απόγευμα στην αυστριακή πρεσβεία στη Μόσχα από την οποία και προωθήθηκε στη συνέχεια στο υπουργείο στη Βιέννη, ανέφερε η υπουργός σημειώνοντας ότι μια τέτοια αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνον απευθείας στην ίδια τη χώρα και όχι μέσω πρεσβείας. Ταυτόχρονα επισήμανε πως σε περίπτωση εισόδου του Σνόουντεν στην Αυστρία, η Βιέννη δεν θα προχωρούσε σε έκδοσή του στις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

Διαβάστε επίσης:

Ραφαέλ Κορέα: Βοηθήσαμε τον Σνόουντεν κατά λάθος

Keywords
Τυχαία Θέματα