Ο Ρέντσι διαψεύδει τις φήμες για εντάσεις στις σχέσεις με την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι διέψευσε σήμερα ότι καταγράφονται διαφωνίες και εντάσεις στις σχέσεις της κυβέρνησής του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια ομοβροντία επικριτικών δημοσιευμάτων στον ιταλικό Τύπο για το γεγονός ότι ανώτατα στελέχη της ΕΕ αντέδρασαν συγκρατώντας με δυσκολία τα γέλια τους όταν ερωτήθηκαν εάν θα δοθεί στη Ρώμη ένα πιο ευέλικτο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι είπαν στους δημοσιογράφους

στις Βρυξέλλες ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά τους.
Εμφανίστηκαν να χαμογελούν και να γελούν συγκρατημένα όταν δημοσιογράφοι τους ρώτησαν εάν υπάρχει περιθώριο προκειμένου η Ιταλία να χρηματοδοτήσει μέτρα τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, έστω κι αν αυτό σημάνει ότι το έλλειμμά της θα αυξηθεί.

Η αντίδρασή τους προκάλεσε οργισμένα δημοσιεύματα στον Τύπο της Ιταλίας.

Τα δημοσιεύματα αυτά «απέχουν πολύ από την πραγματικότητα», είπε ο Ρέντσι στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Ιταλία, επέμεινε, έχει εκπληρώσει όλους τους όρους που της έχουν τεθεί και δεν ζητεί να της γίνουν χάρες. «Συμπεριφορά ζητιάνου δεν θα υιοθετήσω ποτέ», σημείωσε ο 39χρονος κεντροαριστερός πολιτικός και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, που είναι θορυβημένοι από τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι έντονες αντιδράσεις στην Ιταλία αντανακλούν τις αμφισβητήσεις με τις οποίες ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος από τις Βρυξέλλες ο Ρέντσι, ο οποίος υπόσχεται να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας οι οποίες αποτέλεσαν τη βασική πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα από τη Σύνοδο σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Ρέντσι —που προβλέπει μειώσεις των φόρων και αύξηση των δαπανών για την τόνωση της ανάπτυξης— τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα μέτρα συνεχίζουν να αιωρούνται.

«Όχι, αυτά τα χαμόγελα δεν μας κάνουν καθόλου», έγραψε η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα σε ένα πρωτοσέλιδο σχόλιό της. «Είναι ένα χαστούκι που δεν χρειαζόταν. Μια προσβολή που η Ιταλία δεν αξίζει». Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ιλ Μεσατζέρο δημοσιεύεται επίσης ένα άρθρο της σύνταξής της σε επιθετικό τόνο: «Φτάνει πια. Αρκετά πια με τα γέλια. Φτάνει πια με το σύνδρομο ανωτερότητας έναντι της Ιταλίας. Δεν ήταν ποτέ λιγότερο δικαιολογημένα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ποιοι είναι αυτοί που γελούν σε βάρος μας».

Ο εκπρόσωπος του Φαν Ρομπάι, ο Ντιρκ ντε Μπάκερ, απέρριψε τις επικρίσεις από μέρους του ιταλικού Τύπου. «Πρόκειται για μια εσκεμμένη παρερμηνεία ενός χαμόγελου. Ο Φαν Ρομπάι και ο Μπαρόζο απλώς προσπαθούσαν να συντονιστούν και να αποφασίσουν ποιος από τους δύο τους θα απαντούσε στον δημοσιογράφο. Τα δημοσιεύματα στον Τύπο δεν είναι άξια περαιτέρω σχολιασμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα