Ο Παπανδρέου, ο Βρούτος και ο Χάμπερμας

Ο κύβος ερρίφθη. Όχι στο δημοψήφισμα, παραίτηση του πρωθυπουργού, ορκωμοσία της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στην Αθήνα. Με αυτή την αφορμή μερικές σκέψεις του φιλοσόφου Γιούργκεν Χάμπερμας για τη δημοκρατία.


Στην Ευρώπη δεν θεώρησαν όλοι την περασμένη εβδομάδα την ιδέα ενός δημοψηφίσματος

στην Ελλάδα για τη δανειακή σύμβαση και το ευρώ απονενοημένο διάβημα. Ούτε όλοι θεώρησαν τον εμπνευστή της ιδέας επικίνδυνο τυχοδιώκτη.

Για παράδειγμα ο εκ των εκδοτών της συντηρητικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung Frank Schirrmacher με αναλυτικό άρθρο του υποστήριξε το αντίθετο, ότι οι υστερικές αντιδράσεις οικονομικών παραγόντων και πολιτικών στο ενδεχόμενο να ερωτηθεί ένας ευρωπαϊκός λαός για το μέλλον του πιστοποιούν τον εκφυλισμό των αξιών και των πεποιθήσεων που φαινόταν κάποτε να ενσαρκώνει η ιδέα της Ευρώπης.

Ένας απόσπασμα: «Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αυτό που ζει η Ευρώπη σήμερα δεν είναι ένα απλό επεισόδιο, αλλά ο αγώνας ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική για την εξουσία. Η πολιτική έχει χάσει ήδη πολύ έδαφος, πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς αν δει πως διασκορπίστηκαν στον άνεμο σαν στάχτες όλες οι πολιτικές έννοιες που είχαν συνδεθεί με την ενωμένη Ευρώπη. Και η διαδικασία αυτή επιταχύνεται.

Η απόλυτη απουσία κατανόησης για την πρωτοβουλία Παπανδρέου είναι απουσία κατανόησης για το τι σημαίνει δημοκρατική κοινή γνώμη.» Αυτά από τον Schirrmacher την περασμένη Τετάρτη.

Διαβάστε περισσότερα: prionokordela.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα