Ο Αιτωλίας Κοσμάς απαγορεύει τους γάμους Παρασκευή και Σάββατο

Ειδική εγκύκλιο απέστειλε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς στους ιερείς, στους οποίους εφιστά την προσοχή να μην τελούν γάμους Παρασκευή και Σάββατο, ενώ προειδοποιεί και με τιμωρίες.

Ο Μητροπολίτης εξηγεί ότι το μυστήριο του γάμου δεν πρέπει να τελείται Παρασκευή, καθώς πρόκειται για ημέρα σταυρώσιμη, εγκρατείας, νηστείας, πνευματικής αφυπνίσεως και μαρτυρίου, αναφέρει το agioritikovima.gr.

Το θέμα προέκυψε όταν ένας εφημέριος συναίνεσε να

τελεστεί το μυστήριο Παρασκευή, με αποτέλεσμα όταν ήρθε η ώρα να υπογραφούν οι σχετικές άδειες από τη Μητρόπολη, ο Μητροπολίτης να έρθει σε δύσκολη θέση. Επειδή όμως το ζευγάρι είχε προβεί σε σχετικές προετοιμασίες (τύπωση καλεσμάτων, κλείσιμο κέντρου, ξενοδοχείου κλπ) επέτρεψε την τέλεση, παρά τη θέλησή του.

Τώρα, όμως, κάνει σαφές στους ιερείς ότι πρέπει να διευκρινίζουν από την αρχή στους μελλόνυμφους, πως απαγορεύεται με εγκύκλιο του Σεβασμιότατου η τέλεση γάμου την Παρασκευή, εντός των ορίων της Μητρόπολης.

Επίσης συνιστά να γίνονται οι γάμοι Κυριακή. Όπως αναφέρει στην εγκύκλιο, λόγοι πνευματικοί και πρακτικοί, προετοιμασίας του Ιερού Ναού συνηγορούν να μη γίνεται το εν λόγω μυστήριο Σάββατο.

Επισημαίνει δε χαρακτηριστικά, ότι εάν παρατηρηθεί παρόμοια παράβαση και παρακοή ιερέως, θα τιμωρηθεί παραδειγματικά ο εφημέριος, διότι «δεν μπορούμε να προσβάλουμε τον Κύριό μας, να καταπατούμε τους ιερούς κανόνες, να ασεβούμε στη φωνή της εκκλησίας μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα