Ο αυτοδημιούργητος και αμφιλεγόμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

17:18 7/2/2012 - Πηγή: NewsBomb

Οι επαφές με πολιτικούς, το deal με τη «Νεοχημική», τα ΜΜΕ και τα προβλήματα του τελευταίου χρόνου.

Ενσάρκωσε, όσο κανείς τα τελευταία χρόνια, το μύθο του αυτοδημιούργητου. Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ξεκίνησε από το Αιγάλεω όταν στις αρχές του 1990 μετά το θάνατο του πατέρα του. Ανέλαβε σε ηλικία μόλις 19 ετών τα ηνία της μικρής οικογενειακής επιχείρησης διανομής χημικών προϊόντων.

Ήταν η

εταιρεία «Νεοχημική», μια άγνωστη επιχείρηση για πολλούς τότε. Τότε άρχισε η «Νεοχημική» να αναπτύσσεται. Παρήγαγε νέα προϊόντα και συνήψε συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες. Διπλασίασε το προσωπικό της από 20 σε 40 άτομα.

Ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν επεδίωξε την εισαγωγή της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο την εποχή που σημειωνόταν το τρελλό ράλλυ ανόδου των μετοχών. Έπραξε το αντίθετο. Την έβαλε στο Χρηματιστήριο όταν ο γενικός δείκτης έχει κατακρημνιστεί, το 2003.

Κι από εκεί ξεκινούν τα θαύματα και για άλλους τα περίεργα.

Μέσα σε τρία χρόνια η μετοχή της «Νεοχημικής» έσπασε τα κοντέρ. Παρουσίασε άνοδο 1400% ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών λίμναζε και το απέφευγαν οι επενδυτές.

Carlyle, Omega και Νίκος

Αυτή η ταχεία άνοδος της «Νεοχημικής», καθώς και η ανάπτυξή της, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας – κολοσσού “Carlyle”. Το deal δεν άργησε να έρθει και ο Λ. Λαυρεντιάδης πώλησε την εταιρεία στους Αμερικάνους αντί του ποσού των 750 εκατ. ευρώ.

Με αυτή τη συμφωνία απέκτησε τεράστια ρευστότητα και ξεκίνησε ένα μπαράζ εξαγορών διαφόρων εταιρειών που συγχωνεύθηκαν για να δημιουργήσουν τη φαρμακευτική εταιρεία “Alapis”.

Την ίδια εποχή, ο κ. Λαυρεντιάδης έστρεψε το ενδιαφέρον του στον τραπεζικό τομέα αγοράζοντας ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της “Omega Bank”. Αυτή η αγορά τού επέτρεψε να μπει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και να την ελέγξει πλήρως. Την ίδια εποχή, στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συμμετείχε και ο αδελφός του τέως πρωθυπουργού, ο κ. Νίκος Παπανδρέου.

Στην “Proton Bank”

Στη συνέχεια ο κ. Λαυρεντιάδης διαφώνησε με τους στρατηγικούς στόχους της “Omega Bank”, θεώρησε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και προχώρησε στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της “Proton Bank”.

Επόμενη κίνησή του ήταν να αγοράσει τις μετοχές του κ. Μιχάλη Σάλλα στην “Omega Bank” και να γίνει και εκεί το αφεντικό συγχωνεύοντας τελικά αμφότερες τις τράπεζες.

Οι εκπλήξεις όμως συνεχίστηκαν. Το θώκο του διευθύνοντος συμβούλου στην “Proton Bank” του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ανέλαβε ο κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε τις φήμες για ιδιαίτερες και στενές σχέσεις του κ. Λαυρεντιάδη με τον αμερικάνικο παράγοντα.

Την ξαναγόρασε

Οι φήμες αυτές ενισχύθηκαν όταν λίγο αργότερα πήρε πίσω τη «Νεοχημική» καταβάλλοντας 80 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/10 δηλαδή της αξίας στην οποία την είχε πουλήσει.

Ο επιχειρηματίας δεν έκανε προσπάθεια να διαψεύσει ή να αποδυναμώσει την παραφιλολογία για

Keywords
Τυχαία Θέματα