Νορβηγία: Εγκαταλείπεται το σχέδιο δέσμευσης άνθρακα

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Νορβηγίας την παρομοίαζε με την πρώτη «προσελήνωση», όμως το φιλόδοξο σχέδιο για δημιουργία μονάδας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στα διυλιστήρια του Μόνγκσταντ εγκαταλείφθηκαν τελικά εξαιτίας του υψηλού κόστους και πολλών καθυστερήσεων.

Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα εγκαταλείψει την εξουσία στα μέσα του Οκτωβρίου έπειτα από την εκλογική νίκη της Έρνα Σόλμπεργκ των Συντηρητικών, δεσμεύτηκε το 2007 να καταστήσει τη Νορβηγία πρωτοπόρο

στις προσπάθειες δέσμευσης άνθρακα με μεγάλες επενδύσεις. Παρότι υποσχέθηκε να χαρίσει στη χώρα στιγμές ανάλογες με αυτές που έζησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1969, με την αποστολή Apollo, περιβαλλοντική οργάνωση έκανε λόγο για «μια από τις χειρότερες πολιτικές συντριβές στα χρονικά».

Τα σχέδια ναυάγησαν όταν ο Γενικός Ελεγκτής της Νορβηγίας διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσα σε μία πενταετία για έργα CCS. «Η έρευνα δείχνει ότι η πολυπλοκότητα της εφαρμογής τεχνολογιών CCS υποτιμήθηκε το 2006», αναφέρει στην έκθεσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα