Νέο Toyota land cruiser

Η ιστορία της σειράς Land Cruiser δεν κρύβει εκπλήξεις και παραπέμπει σε εκείνες που γέννησαν πριν από 60 και πλέον χρόνια – μέσα από τις ανάγκες του στρατού – μοντέλα όπως το αμερικάνικο Jeep και το βρετανικό Land Rover.

Το πρώτο Land Cruiser παρουσιάστηκε το 1951 και μέχρι σήμερα βρίσκεται στις επάλξεις της κατηγορίας των μοντέλων off roader διαμέσου 12

σειρών σε συνολικά περισσότερες από 40 εκδόσεις με 36 διαφορετικούς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως η παραγωγή του αφορά 9 χώρες με τις εξαγωγές να απευθύνονται σε 130 χώρες, παγκοσμίως.

Με αυτή την κληρονομιά στην πλάτη του, το νέο Land Cruiser μπορεί να μην... κομίζει γλαύκας εις Αθήνας όμως έχει αναγάγει το θέμα της εκτός δρόμου αυτοκίνησης, σε επιστημονική διατριβή, παραμένοντας ένα από τα καλύτερα 4Χ4 οχήματα της αγοράς.

Με την πρώτη ματιά είναι εμφανές πως τόσο εξωτερικά αλλά κυρίως εσωτερικά έχει γίνει πολύ δουλειά από τους σχεδιαστές. Δομικά, η πλατφόρμα μάλλον δεν άλλαξε (ίδιο μεταξόνιο) όμως έχουν διευρυνθεί οι πρόβολοι (κατά 20 χιλ.) σχηματίζοντας στην 5θυρη έκδοση ένα αμάξωμα με μήκος 4,780 μ. και στην 3θυρη, μια καρότσα στα 4,335 μ. Παράλληλα, το νέο Land Cruiser παραμένει ευκίνητο και ευέλικτο με κύκλο στροφής που εμφανίζει ακτίνα 5,2 μ. (στην 3θυρη έκδοση).

Η ελάχιστη απόσταση του εδάφους από το κατώτατο σημείο του αυτοκινήτου κυμαίνεται από 20,5 έως 22 εκατοστά ανάλογα την έκδοση. Παρά την αύξηση των προβόλων οι δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου του νέου Land Cruiser παραμένουν ζηλευτές με την γωνία προσέγγισης να βρίσκεται στις 32 μοίρες και η αντίστοιχη γωνία αποφυγής εμποδίου είναι 25 μοίρες (ιδιαίτερα καλές δυνατότητες). Επίσης καλή και η μέγιστη γωνία αναρρίχησης που αφορά εδάφη με κλίση έως και 42 μοίρες.

Ίδιο και το σύστημα τετρακίνησης με τρία διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης (μπλοκέ) που μοιράζουν τη ροπή του κινητήρα στον τροχό ή στους τροχούς που εμφανίζουν καλύτερη πρόσφυση. Υπό κανονικές συνθήκες η ροπή μεταφέρεται σε ποσοστό 40/60 ανάμεσα στο μπροστινό και πίσω διαφορικό, αντίστοιχα. Αυτή η σχέση κατανομής μπορεί να αλλάξει ανάλογα τις συνθήκες από 29/71 έως 53/47 μεταξύ των δύο αξόνων των τροχών. Στα παραπάνω προσθέστε και την ύπαρξη κοντών σχέσεων μετάδοσης καθώς και την δυνατότητα κλειδώματος της μετάδοσης κατά 50/50 ανάμεσα στο μπροστινό και τον πίσω άξονα (ιδανική ρύθμιση για εδάφη με άμμο και λάσπη) κι έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός οχήματος που υπό προϋποθέσεις δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα σε οποιοδήποτε έδαφος.

Αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί και στις αναρτήσεις. Μπροστά υπάρχουν διπλά ψαλίδια ενώ πίσω έχουμε πολλαπλή συνδεσμολογία. Διευρυμένες παραμένουν και οι δυνατότητες άρθρωσης των αναρτήσεων. Όπως και στα υφιστάμενα μοντέλα, θα υπάρχει διαθέσιμο ένα ηλεκτρονικό σύστημα TEMS που ελέγχει την απόσβεση των αμορτισέρ με τέσσερις ρυθμίσεις στην λειτουργία της ανάρτησης ανάλογα με τον τρόπο που θέλει να κινηθεί ο χρήστης σε διαφορετικά τεραίν. Το σύστημα TEMS προσφέρεται στον προαιρετικό εξοπλισμό μαζί με αερο-αναρτήσεις, πίσω.

Κάτω από το καπό θα βρίσκεται ένας V6 βενζινοκινητήρας στα 4.0 λίτρα με σύστημα Dual VVT-i που αποδίδει 282 ίππους και 385 Nm ροπής. Παρουσιάζει μεση κατανάλωση 10,8 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές ρύπων CO2 στα 256 γρ./χλμ. Ο συγκεκριμένος κινητήρας θα εφοδιάζει μόνο τις 5θυρες εκδόσεις.

Αντιθέτως, τόσο οι 5θυρες όσο και οι 3θυρες εκδόσεις θα εκμεταλλευτούν τις επιδόσεις ενός 3λιτρου πετρελαιοκινητήρα με common rail και Turbo που θα αποδίδει 190 ίππους και 420 Nm ροπής. Σε αυτή την περίπτωση, η μέση κατανάλωση πέφτει στα 7,9 λίτρα/100 χλμ. με τους ρύπους CO2 να βρίσκονται στα 209 γρ./χλμ.

Φώτης Ραΐσης

Πηγή: carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα