Μητρώο εταιρειών οδικών μεταφορών ζητάει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε το τελευταίο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου, ζητώντας τη διασύνδεση του εθνικού μητρώου της εταιρειών…

Το ERRU αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τους διαχειριστές μεταφορών οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλοι, καθώς και για τις σοβαρές παραβάσεις που διαπράχθηκαν από μεταφορείς σε κράτη μέλη πλην του κράτους εγκατάστασής τους.

Τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 1071/2009, έπρεπε να εξασφαλίσουν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012,

ότι τα εθνικά ηλεκτρονικά μητρώα επιχειρήσεων οδικών μεταφορών αλληλοσυνδέονται και είναι προσπελάσιμα σε ολόκληρη την Ένωση, πράγμα το οποίο η Κύπρος δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η παράλειψη της διασύνδεσης του εθνικού μητρώου μέσω του ERRU θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του όλου συστήματος και την επίτευξη του κύριου στόχου της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της εκτέλεσης των κανόνων της ΕΕ στον τομέα των οδικών μεταφορών.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να απευθύνει «αιτιολογημένη γνώμη» στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι κυπριακές αρχές έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να συμμορφωθούν με το αίτημα της Επιτροπής. Εάν δεν το πράξουν, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα