Μια μουσική «Πετρόσουπα» με γεύση από αγάπη

08:18 2/3/2013 - Πηγή: NewsBomb

Μια όπερα από παιδιά και εφήβους, μια μουσική «Πετρόσουπα», με γεύση από αγάπη και αλληλοϋποστήριξη, μαγειρεύει η καλλιτεχνική ομάδα «Τέττιξ», στο Αμφιθέατρο του 9,84, στο ισόγειο του κτιρίου του σταθμού, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, στις 2 & 9 Μαρτίου, στις 12:30 το μεσημέρι.

Η ομάδα «Τέττιξ» αποτελείται από σπουδαστές μουσικής, ηλικίας από 7 έως 27 ετών, από το Ωδείο Ριζοπούλου. Η «Πετρόσουπα» είναι ένα παραδοσιακό παραμύθι της Ανατολής για τις αξίες της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας.

Τα

παιδιά διασκεύασαν το παραμύθι σε όπερα, παντρεύοντας το λόγο και τη μουσική, κάνοντας τη σύνθεση, την ενορχήστρωση, γράφοντας τις παρτιτούρες, σε ένα εκπαιδευτικό σχέδιο με στόχο να εφαρμόσουν τη θεωρία στην πράξη. Το εγχείρημα συντόνισαν η μουσικοπαιδαγωγός Τέτη Αϊβατζίδου και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Δεγαΐτης.

H ομάδα «Τέττιξ» προσέγγισε το άγνωστο είδος της όπερας, ως εκπαιδευτικό σχέδιο. «Θέλαμε να δώσουμε κίνητρα στα παιδιά να έρθουν λίγο πιο κοντά στην όπερα, μέσα από διάφορες δραστηριότητες αρκετά δημιουργικές. Η «Πετρόσουπα» είναι το αποτέλεσμα αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την οποία χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τέτη Αϊβατζίδου .

Όπως εξηγεί η κ. Αϊβατζίδου, οι μικρότεροι σε ηλικία και επίπεδο σπουδών μαθητές ανέλαβαν να συνθέσουν τη μελωδία και έγραψαν και το λιμπρέτο. «Η εναρμόνιση της σύνθεσης για τη χορωδία και η ενορχήστρωσή της για το μουσικό σύνολο ανατέθηκε σε σπουδαστή ανώτερων θεωρητικών, με στόχο να του δοθεί η δυνατότητα να εφαρμόσει τη θεωρία στην πράξη, να έρθει αντιμέτωπος με τις δυσκολίες που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα και τελικά να δει το έργο του να υλοποιείται», αναφέρει..

Η «Πετρόσουπα» παρουσιάστηκε στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME - International Society for Music Education), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Ιούλιος 2012). Επίσης, πρόσφατα στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Λόγου, Έκφρασης και Δημιουργίας και στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, ΕΔΟΕΑΠ, σε μια γιορτή για τα παιδιά και την αλληλεγγύη.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 4 ευρώ (50% έκπτωση για τους κατόχους κάρτας ανεργίας) .

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 2759715, 210 2759745, 6948 251605.

Keywords
Τυχαία Θέματα