Μεξικό: Βαριές ποινές σε στρατιωτικούς

Δεκατέσσερις στρατιωτικοί καταδικάστηκαν να εκτίσουν βαριές ποινές με την κατηγορία ότι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον μιας οικογένειας το 2007 στο Μεξικό. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας από επίθεση αυτή σκοτώθηκαν δύο γυναίκες και τρία παιδιά.

Σε 40 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ένας αξιωματικός, σε 38 έτη ένας δεύτερος ενώ 12 στρατιώτες θα εκτίσουν 16 χρόνια, ανέφερε το υπουργείο.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν διέταξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να αναπτυχθούν σε αστυνομικό ρόλο στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την πάταξη των καρτέλ των ναρκωτικών όταν ανέλαβε

την εξουσία, στα τέλη του 2006.

Η βία που αποδίδεται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος όμως κλιμακώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα έκτοτε - τουλάχιστον 44.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ ακτιβιστές καταγγέλλουν πως οι ένοπλες δυνάμεις προβαίνουν σε αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταχρήσεις εξουσίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία για το φονικό που έγινε στην εθνική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου 4x4 με οκτώ επιβάτες στην βορειοδυτική μεξικανική πολιτεία Σιναλόα τον Ιούνιο του 2007. Τρία παιδιά, έξι, τριών και ενός έτους, σκοτώθηκαν, καθώς και δύο γυναίκες, η μητέρα τους και μια θεία τους. Τρεις ακόμα άνθρωποι, ανάμεσά τους ο πατέρας των παιδιών, τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τους θανάτους των πολιτών αποτέλεσε ένα "λυπηρό σφάλμα", ενώ πρόσθεσε ότι από τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο στρατό για περαιτέρω έρευνες παραπέμφθηκε ποσοστό τους που δεν υπερέβη το 2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα