Μετωπική Τσίπρα-Βενιζέλου στη σύσκεψη στο Προεδρικό

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγήθηκαν οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν «δραματικό ιστορικά λάθος» τη νέα προσφυγή στις κάλπες και χρεώνουν την ευθύνη στον

ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορούσε να προχωρήσει μόνη της σε συγκρότηση κυβέρνησης χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού «φοβόταν».

Από την πλευρά τους, ο κ. Πάνος Καμμένος ζήτησε να συγκροτήσει ο ίδιος κυβέρνηση, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει η Ιπποκράτους, τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων –μνημονιακών και αντιμνημονιακών- που σταδιακά θα απαγκιστρώσει τη χώρα από το μνημόνιο, όπως προέβλεπε και η αρχική πρόταση του κ. Κουβέλη. Αν και χθες ο κ. Βενιζέλος είχε δεχθεί τη συγκρότηση κυβέρνηση προσωπικοτήτων, απαιτούσε στήριξη τουλάχιστον από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία εν τέλει και δεν δόθηκε.

Η αντιπαράθεση Βενιζέλου-Τσίπρα

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου καταλογίζουν στον κ. Τσίπρα κραυγαλέες αντιφάσεις, αφού από τη μία μιλά για «απονομιμοποίηση των μνημονιακών δυνάμεων» κι από την άλλη κάλεσε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού από κοινού αθροίζουν 168 βουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να μετάσχει σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα, ακριβώς για να εκφράσει τη νέα άποψη απεγκλωβισμού από το μνημόνιο.

Ένταση σημειώθηκε μεταξύ των δύο ανδρών και όταν ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον «μέντορα» του κ. Τσίπρα, τον κ. Αλέκο Αλαβάνο, που προειδοποίησε με άρθρο του ότι κάθε μονομερής ενέργεια θα σημάνει και την έξοδο από το ευρώ.

«Η παρεξήγηση του κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί μόνη της», αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορούν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τοποθετείται με το βλέμμα στις εκλογές, σε αντίθεση με τον κ. Βενιζέλο που τοποθετείται με το βλέμμα στραμμένο στην Ιστορία».

Επίσης, χαρακτηρίζουν τη στάση του κ. Τσίπρα «ανεύθυνη», με «μικροκομματικές σκοπιμότητες, βασισμένη σε ένα εμπόριο ψευδαισθήσεων και παρεξηγήσεων».

Κόντρα για το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπούλιας ρώτησε αν τα νέα μέτρα του «Ιουνίου» μπορούν να παγώσουν.

Αναφορικά με το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να πληρωθεί, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ελέγξει ότι δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να μην υπάρξει κινδυνολογία. «Ποιος κινδυνολογεί; Η Μέρκελ και ο Γιούνκερ;» τον ρώτησε ο κ. Βενιζέλος, που επισήμανε «πολλά λέγονται αλλά δεν γίνονται, αλλά εμείς πρέπει να προετοιμάσουμε το εσωτερικό της χώρας για να είμαστε ασφαλείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα