Μεταξουργία Τσιακίρη: Ελληνικά μεταξωτά Σουφλίου

Στο Σουφλί του ακριτικού Έβρου, στην πρωτεύουσα του ελληνικού μεταξιού, ο Οίκος Τσιακίρη συνεχίζει για πάνω από μισό αιώνα την οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή του μεταξιού.


Από το 1954 μέχρι και σήμερα η οικογένεια Τσιακίρη παράγει μια ανεξάντλητη γκάμα μεταξωτών προϊόντων μοναδικής ποιότητας και σχεδιαστικής έμπνευσης.

Τα Σουφλιώτικα μεταξωτά δημιουργούνται
Η μεταξουργία των αδερφών Τσιακίρη λειτούργησε για πρώτη φορά με την μορφή οικοτεχνίας, το 1954, όταν οι δυο αδερφοί Ευάγγελος και Ιωάννης Τσιακίρης, έστησαν τη μικρή μονάδα τους στο κέντρο της πόλης τους, το Σουφλί.

Μεγαλωμένοι

στην «πόλη» του μεταξιού και σε μια οικογένεια που ασχολούταν ήδη με την παραγωγή μεταξωτών νημάτων, καθώς η μητέρα Παγώνα και η γιαγιά Βάγια ήταν άριστες τεχνίτριες του μεταξιού, τα δυο αδέλφια έκαναν το δικό τους βήμα. Σε εκείνη την πρώτη μικρή μονάδα, οι δυο τους άρχισαν να παράγουν σε ξύλινους χειροκίνητους αργαλειούς τα μοναδικά και ονομαστά Σουφλιώτικα μεταξωτά. Αυτή η τρίτη γενιά Τσιακίρη έβγαλε την οικογένεια ασπροπρόσωπη!

Η επιχείρηση ξεκίνησε ταπεινά, γι' αυτό και μπορούσε να εξυπηρετήσει μικρό μέρος της μεγάλης ζήτησης. Η διαρκής ανάγκη, όμως, για μεγαλύτερη παραγωγή, τους ωθεί να προμηθευτούν τον πρώτο τους μηχανοκίνητο αργαλειό το 1964, δέκα χρόνια μετά την ίδρυση τους. Μπορεί σήμερα ο μηχανοκίνητος αργαλειός, να ακούγεται απαρχαιωμένος, αλλά για εκείνη την εποχή, ήταν ένα σημαντικό εργαλείο παραγωγής.

Ένα χρόνο μετά, το 1965 η οικογένεια Τσιακίρη νιώθει ότι είναι πλέον ανάγκη να αφήσουν την μικρή τους μονάδα και να βρουν ένα μεγαλύτερο χώρο που θα τους εξυπηρετεί. Μετακομίζουν, λοιπόν, σε ένα νέο χώρο στην είσοδο της γραφικής πόλης τους Σουφλίου.

Η δυναμική αυξάνεται
Χρόνο με το χρόνο, η εταιρεία μεταξιού Τσιακίρης εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Το 1966 στήνετε και το πρώτο αναπηνιστήριο, το μηχάνημα εκείνο που είναι ειδικό για την κλωστοποίηση του μεταξωτού νήματος από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Έτσι, για πρώτη φορά παράγουν το δικό τους μεταξωτό νήμα, που «ευθύνεται» για τα περίφημα ολομέταξα κεντήματα και τους μοναδικούς τσεβρέδες.

Στα τέλη του 1973 η μεταξουργία των Αφών Τσιακίρη δυναμώνει, διαθέτοντας πλέον 7 μηχανοκίνητους αργαλειούς και 4 χειροκίνητους και γίνεται μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής μεταξωτών νημάτων και υφασμάτων στην πόλη του Σουφλίου. Τα ποιοτικά υφάσματα της εταιρίας δεν αφήνουν αδιάφορους τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας, που αναζητούν συνεχώς καινούρια σχέδια των μεταξωτών προϊόντων. Έτσι, η εταιρία δεν τους χαλά το χατίρι και ανοίγει ένα κατάστημα λιανικής πώλησης στην πόλη της Θεσσαλονίκης επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού 15, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Θεσσαλονικών.

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το 1970 έως το 1976 η εταιρία συμμετέχει σε εκθέσεις και επιδείξεις μόδας διαπρέποντας και στους δύο χώρους και αυξάνοντας το πελατολόγιο της.

Μεταξουργία Τσιακίρη Α.Ε
Η χρονιά του 1981 είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η εταιρία μετατρέπεται σε Μεταξουργία Τσιακίρη Α.Ε, και παραμένει με αυτή την επωνυμία μέχρι σήμερα.

Η αγάπη των Ελλήνων για καλά μεταξωτά είναι δεδομένη, πόσο μάλλον όταν αυτά τα μεταξωτά παράγονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε έναν τόπο, ευλογημένο, αν και κάπως ξεχασμένο. Έτσι αυτά τα προϊόντα, φτιαγμένα από μετάξι, από το υλικό που κάποτε άξιζε όσο ο χρυσός, έπρεπε να βγουν και στις γειτονικές αγορές για να διαφημίσουν ακόμα περισσότερο το ελληνικό μετάξι, τον Έβρο, το Σουφλί. Έτσι, η εταιρία αρχίζει την εξαγωγική της δραστηριότητα, στέλνοντας κυρίως υφάσματα σε χώρες όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία, που έχουν τεράστια απήχηση.

Μέχρι το 1997, η Μεταξουργία Τσακίρη, ολοκληρώνει το επενδυτικό της σχέδιο ύψους 1 δις εκατ. δραχμών, (με εγκαταστάσεις βαφείου κτλ) και μπορεί να λέει περήφανα ότι είναι η μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής μεταξωτών ειδών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με περισσότερους από 30 εργαζόμενους στο εργοστάσιο παραγωγής μεταξωτών και στα καταστήματα, φροντίζει για το προσωπικό μας στιλ!

Ο Οίκος Τσιακίρη είναι μια κάθετη μονάδα, που παράγει γνήσια μεταξοκλωστή και μια τεράστια ποικιλία μεταξωτών προϊόντων και ειδών. Παγκοσμίως γνωστά είναι τα ολομέταξα κεντήματα και οι τσεβρέδες, καθώς και πολλά άλλα εργόχειρα, όλα φτιαγμένα με μεράκι και φροντίδα επάνω στο μετάξι. Όλα τους τα προϊόντα βασίζονται στην σουφλιώτικη παράδοση και άλλα είναι κεντημένα με μεταξοκλωστή σε βυζαντινά σχέδια απαράμιλλης ομορφιάς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ των εκπληκτικών προϊόντων – αξεσουάρ, όπως μαντήλια μπατίκ, εσάρπες, φουλάρια και γραβάτες, αλλά από τις υπέροχες μεταξοτυπίες, όπως πίνακες, ριχτάρια και μαξιλάρια, που διακοσμούν το χώρο του σπιτιού με άποψη και στυλ.

Συνεργασίες
Ένα καλαίσθητο μεταξωτό φουλάρι θα ταίριαζε τέλεια σε έναν γυναικείο λαιμό, αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκαν και πολλοί διάσημοι σχεδιαστές μόδας (Οίκος Νίκος-Τάκης) και προμηθεύτηκαν μεταξωτά από την εταιρία. Παράγει και προμηθεύει, επίσης, ειδικά μεταξωτά υφάσματα για βιοτεχνίες κεντημάτων με ετήσια παραγωγή τα 160.000 μέτρα, ενώ ξεχωρίζει και η συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού όπου παράγει συγκεκριμένα μοτίβα αντίγραφα αρχαιολογικών ανασκαφών επάνω σε γραβάτες και μαντήλια και εξοπλίζει τα πωλητήρια των μουσείων σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Οι στόχοι και το μέλλον
Τα εκλεκτά μεταξωτά είδη είναι πλέον διαθέσιμα τόσο σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, όσο και στην Αθήνα, αφού από το 2009 άνοιξε στο Κολωνάκι ένα νέο κατάστημα με μεγάλη ποικιλία καλαίσθητων μεταξωτών. Ωστόσο, η Τσακίρης Α.Ε δεν ασχολείται μόνο με το εμπόριο, αλλά και με τον πολιτιστικό τομέα της πόλης. Το 2006 η εταιρεία αποφάσισε την λειτουργία Μουσείου Μεταξιού και απέκτησε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης, όπου από τα μέσα του 2008 λειτουργεί με την επωνυμία Μουσείο Τέχνης Μεταξιού.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας κ. Γιώργος Τσιακίρης αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν για την νέα χρονιά «Ο στόχος μας για το 2014 παραμένει ο ίδιος. Η παραγωγή δηλαδή, ποιοτικών μεταξωτών, που θα ευχαριστούν τους πελάτες μας, ώστε να μας προτιμήσουν ξανά στο μέλλον. Και φυσικά, εκεί που πρέπει να δώσουμε ακόμα περισσότερο βάρος είναι στις αγορές του εξωτερικού, για να δείξουμε λίγο από Ελλάδα, Έβρο και από καλό μετάξι».

Πρωταγωνιστής σε όλα τα προϊόντα του Οίκου Τσιακίρη είναι η μοναδική ποιότητα και φινέτσα του φυσικού, γνήσιου μεταξιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα