Μεγάλη αποχή στις δημοτικές εκλογές στη Δυτική Όχθη

Μικρή ήταν η συμμετοχή στις μερικές δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Δυτική Όχθη, μετά και την απόφαση της ισλαμιστικής Χαμάς να μποϊκοτάρει την εκλογική ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι ήταν οι πρώτες εκλογές που διενεργήθηκαν σε παλαιστινιακό έδαφος

μετά τη νίκη της Χαμάς στις βουλευτικές εκλογές του 2006.

Η ψηφοφορία περιορίστηκε στη Δυτική Όχθη, σε 91 από τους 353 δήμους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του εδάφους. Οι έδρες έχουν ήδη εξασφαλιστεί σε 179 τοποθεσίες, όπου υπήρχε μόνο μια λίστα, οι υπόλοιπες ορίστηκαν πολύ αργότερα λόγω έλλειψης λίστας υποψηφίων, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Τα 838 εκλογικά τμήματα ήταν ανοικτά από τις 07.00 έως τις 19.00 τοπική ώρα και η προσέλευση ήταν μικρή.

«Το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 54,8%», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής Χάνα Νάσερ. Την Κυριακή στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος) θα ανακοινώσουμε τα πρώτα αποτελέσματα», είπε. Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται την Τετάρτη.

Η αποχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στις μεγάλες πόλεις, δηλαδή τη Χεβρώνα και τη Ναμπλούς, με το ποσοστό συμμετοχής να διαμορφώνεται αντίστοιχα σε 33,77% και 39,95%.

Ο Αμπάς που ψήφισε στην περιοχή Αλ-Μπίρε, κοντά στη Ραμάλα, εξέφρασε τη λύπη του που «οι εκλογές αυτές δεν διενεργούνται στο σύνολο των Παλαιστινιακών Εδαφών» επικαλούμενος την κατεχόμενη από το Ισραήλ ανατολική Ιερουσαλήμ και το μποϊκοτάζ της Χαμάς. «Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα διεξαχθούν επίσης στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα», σημείωσε.

«Ελπίζουμε οι αδελφοί μας στη Χαμάς να επιτρέψουν η δημοκρατική αυτή διαδικασία να διεξαχθεί στη Γάζα, όχι μόνο για τις δημοτικές εκλογές αλλά και για τις προεδρικές, τις κοινοβουλευτικές και το εθνικό παλαιστινιακό συμβούλιο (κοινοβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) όπως έχουμε συμφωνήσει», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ των κινημάτων της Φάταχ και της Χαμάς.

Η αποχή ήταν μεγάλη στις πόλεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ, «οι εκλογές θα εντείνουν τη διχόνοια και δεν έχουν καμιά σχέση με μια εθνική συναίνεση». «Δεν είναι εκλογές του παλαιστινιακού λαού αλλά της Φάταχ», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Δημοτικές εκλογές στη Δυτική Όχθη


Keywords
Τυχαία Θέματα