Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Ρόδο - Στάχτη πάνω από 30.000 στρέμματα

Έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 30 και πλέον οχήματα, «παλεύουν» από τις 5 τα ξημερώματα να ελέγξουν τα μέτωπα του πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στη νότια Ρόδο.

Με σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες, όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, δίνεται συντονισμένη μάχη, ώστε να «χτυπηθούν» γρήγορα τα μέτωπα της φωτιάς. Περιμετρικά των χωριών στη Νότια Ρόδο έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Με

βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από χθες το απόγευμα που εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

«Μάχη» δίνουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν θέσει την φωτιά υπό έλεγχο.

Οι πύρινες γλώσσες ξεπήδησαν από την Ίστριο και επεκτάθηκαν πολύ γρήγορα, βοηθούμενες από τους ανέμους. Το μέτωπο, σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων, διασπάστηκε σε τρία επιμέρους: ένα στο Ίστριο, ένα στο Γέρακα και ένα στην περιοχή που έχει αναδασωθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του '92.

Εκτός από το καταστροφικό της έργο, η φωτιά απείλησε το χωριό Βάτι και τις περιοχές Γενναδίου και Λαχανιάς, με τους κατοίκους να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Το μόνο ευχάριστο από την τραγωδία που πλήττει τη Ρόδο είναι ότι ο αέρας κόπασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να κινηθούν ευέλικτα για να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς», δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα