Λιβύη και ΔΠΔ «διεκδικούν» τον γιο του Καντάφι

«Ισχυρές» αποδείξεις εναντίον του Σαΐφ αλ Ισλάμ, γιου του Μουαμάρ Καντάφι, ισχυρίζονται ότι έχουν συγκεντρώσει οι λιβυκές αρχές, ελπίζοντας ότι θα πείσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να επιτρέψει την δίκη του στο έδαφος της Λιβύης.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας της Λιβύης

μας εξήγησε αυτό που έχει κάνει και έχει μια στέρεη υπόθεση. Κατάλαβα ότι έχει 30 επιπλέον μάρτυρες. Έχει επίσης έγγραφα και αποκωδικοποιήσεις επικοινωνιών. Φαίνεται να έχει πολλά στοιχεία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Τρίπολη ο Λουίς Μορένο Οκάμπο, εισαγγελέας του ΔΠΔ.

Η Λιβύη και το ΔΠΔ ανταγωνίζονται για το δικαίωμα να δικάσουν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν το 2011, κατά τη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

«Η Λιβύη θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά της στις 30 Απριλίου για να εξηγήσει γιατί θέλει να δικάσει εκείνη τον Σαΐφ αλ Ισλάμ και τον Αμπντάλα Σενούσι», πρώην στέλεχος του έκπτωτου καθεστώτος που συνελήφθη το Μάρτιο στη Νουαξότ, προσέθεσε ο Οκάμπο.

Δεν υπάρχει προθεσμία για τη δίκη του γιου του Καντάφι, αλλά ο κ. Οκάμπο άφησε να εννοηθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Λιβύη θα μπορούσε να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να τον δικάσει πριν από την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης τον Ιούνιο.

Τέλος, είπε ότι οι αρχές της Λιβύης τον διαβεβαίωσαν ότι ο κρατούμενος «δεν υφίσταται κακομεταχείριση». Ο ίδιος πάντως δεν έχει ζητήσει συνάντηση με τον γιο του Καντάφι, επειδή δεν έχει ακόμη δικηγόρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα