Λιβύη: Δικαστήριο μέσω... τηλεδιάσκεψης για τον γιο του Καντάφι

Μέσω τηλεδιάσκεψης εμφανίσθηκε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου της Τρίπολης ο Σέιφ αλ-Ισλάμ, ένας από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος θα δικαστεί μαζί με άλλους 36 συνεργάτες του πατέρα του για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη φονική καταστολή της εξέγερσης του 2011 στη Λιβυή.

Φορώντας την μπλε στολή του φυλακισμένου, ο Σέιφ αλ-Ισλάμ δέχθηκε ερωτήσεις στο δικαστήριο του Ζέντεν (170 χλμ.

νοτιοδυτικά της Τρίπολης), όπου κρατείται μετά τη σύλληψή του από τους αντάρτες το Νοέμβριο του 2011, λίγο μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι.

Οι δικαστικές αρχές εκτιμουν πως οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν τη μεταφορά του στη λιβυκή πρωτεύουσα. Όταν ο δικαστής τον ρώτησε αν έχει συνήγορο ή αν θέλει να διαλέξει έναν, ο Σέιφ αλ-Ισλάμ επανέλαβε: "Ο Θεός είναι ο συνήγορός μου".

Το δικαστήριο όρισε την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση για τις 11 Μαΐου, αποφασίζοντας πως θα διορίσει δικηγόρο για τον Σέιφ αλ-Ισλάμ.

Από τους 37 κατηγορουμένους, μονον 22 είναι παρόντες στο δικαστήριο της Τρίπολης, μεταξύ των οποίων ο πρώην αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών του Μουάμαρ Καντάφι, ο Αμπντάλα αλ-Σενούσι, και ο τελευταίος πρωθυπουργός του, ο Μπαγκντάντι αλ-Μαχμούντι.

Οκτώ άλλοι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Μανσούρ Ντο, πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας υπό το καθεστώς του Καντάφι, εμφανίσθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου μέσω τηλεδιάσκεψης από την πόλη Μισράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου κρατούνται.

Η προσφυγή αυτή στη δορυφορική μετάδοση έχει επικριθεί από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία εκτιμά πως με την απόφαση αυτή υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η δίκη σε "παρωδία" καθώς και να πληγεί το δικαίωμα των κατηγορουμένων σε μια δίκαιη δίκη.

Σε βάρος των κατηγορουμένων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για δολοφονίες, λεηλασίες και δολιοφθορές, πράξεις που πλήττουν την εθνική ενότητα, συνέργεια σε παρακίνηση σε βιασμό και στρατολόγηση αφρικανών μισθοφόρων για την καταστολή της εξέγερσης.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκεσε λίγο περισότερο από μία ώρα, ο Σενούσι, ο οποίος ήταν παρών στο δικαστήριο της Τρίπολης, δήλωσε από την πλευρά του πως επιθυμεί περισότερο χρόνο για να επιλέξει δικηγόρο.

"Δεν υπάρχουν τολμηροί λίβυοι δικηγόροι" για να με υπερασπισθούν, δήλωσε φανερά εξασθενημένος ο άνθρωπος που ήταν το δεξί χέρι του ανατραπέντος δικτάτορα.

"Δεν είμαστε αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Είμαστε αντιμέτωποι με άλλο πράγμα", πρόσθεσε ζητώντας από το δικαστήριο να του επιτρέψει να ορίσει μη λίβυους δικηγόρους.
Η εισαγγελία διευκρίνισε πως η λιβυκή νομοθεσία επιτρέπει σε ξένους δικηγόρους να "βοηθούν" μόνο τους λίβυους συναδέλφους τους και όχι να παρίστανται σε δίκες.

Ένας Λίβυος δικηγόρος του Αμπντάλα αλ-Σενούσι ανακοίνωσε πως αποσύρεται "για λόγους ασφαλείας", σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της εισαγγελίας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε πρόσφατα "ανησυχίες" σχετικά με τη δίκη, εκφράζοντας κυρίως τη λύπη του για "την περιορισμένη πρόσβαση σε δικηγόρους και σε σημαντικά ντοκουμέντα" της υπόθεσης".

Διαβάστε επίσης:

Λιβύη: Δεν παρευρέθηκαν στη... δίκη τους οι γιοι του Καντάφι

Keywords
Τυχαία Θέματα