Λεπτό προς λεπτό η ομιλία Παπανδρέου για τον προϋπολογισμό

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στα πλαίσια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2012.

21:07 Όταν ανακοίνωσα το δημοψήφισμα, όλα άλλαξαν. Όλοι υπερασπίστηκαν τη συμφωνία,

φοβούμενοι μήπως ο λαός την απορρίψει. Είμαι διατεθειμένος να κάνω τα πάντα για να πετύχει η χώρα. Χωρίς να λογαριάζω καρέκλες.

21:06 Ήθελα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτης. Στέλνοντας ένα μήνυμα ισχυρό και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

21:05 Αν κάνουμε τις υπερβάσεις μας, για το κοινό καλό, μόνο τότε θα πετύχουμε. Επί δύο χρόνια, η αντιπολίτευση μας πέταγε πέτρες. Επεδίωκε τη φθορά μας, υπονόμευε την αποτυχία μας. Τι άλλο σημαίνει το "δεν πληρώνω" ή το κλείσιμο του ματιού;

21:04 Το δίλημμα παραμένει. Είτε συνεχίζουμε την προσπαθεια, είτε χρεοκοπούμε. Δώσαμε μάχες για καλύτερους όρους για την Ελλάδα και τους πετύχαμε. Και πετύχαμε επειδή οι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι πετύχαμε πολλά.

21:03 Περιμένουν από εμάς ανταπόκριση και συνέπεια, με όρους επαχθείς και δύσκολους. Αλλά αυτό είναι το τίμημα να μην στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Προωθήσαμε αλλαγές που θέλαμε, είτε υπήρχε είτε δεν υπήρχε μνημόνιο. Κάποιες άλλες θέλαμε να τις είχαμε αποφύγει.

21:02 Όταν ανέλαβα, είχα ως εντολή να αλλάξω τη χώρα. Αλλά αναγκάστηκα να ασχοληθώ με το να μην βουλιάξει. Καθημερινή η διαχείριση, καθημερινός κι ο δικός μου πόνος. Μου λένε ότι ήμουν άτυχος. Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω την πατρίδα στην ύψιστη θέση του πρωθυπουργού, τη στιγμή της μεγαλύτερης ανάγκης.

21:01 Πολλές προοδευτικές δυνάμεις υιοθετούν μια εναλλακτική ευρωπαϊκή πορεία. Φοβάμαι ότι ακόμη δεν καταλαβαίνει η συντηρητική Ευρώπη. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά η Σύνοδος Κορυφής δεν θα δώσει απάντηση στην κρίση. Ούτε το "πράσινο φως" της ΕΚΤ δεν θα είναι αρκετό.

21:00 Η ελληνική φωνή, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, παραμένει δυνατή στις προτάσεις και τις εναλλακτικές πολιτικές.

20: 59 Τώρα που χρειάζεται να ενταθεί η συνεργασία μας, δυσκολεύονται.

20: 58 Η Ευρώπη μπαίνει βαθύτερα σε ύφεση. Απέτυχε η συντηρητική Ευρώπη. Καλλιέργησε λαϊκισμό και φόβο.

20:57 Ενώ ήμασταν σε καλό δρόμο και μας έβλεπαν ως παράδειγμα προς μίμηση, αμέσως μετά το Ντοβίλ, τα σπρεντς εκτινάχθηκαν, όπως και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Ακολούθησε ένα δύσκολο εξάμηνο, όπου μιλούσαν για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Επικράτησε γενική ανασφάλεια. Σήμερα, η κατάσταση στην ευρωζώνη αποτελεί αποτυχία των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης να κινηθούν αποφασιστικά και έγκαιρα. Αντί να σταματήσουν την κερδοσκοπία των αγορών, διαφάνεια στα παράγωγα, αντί να ελέγξουν τους φορολογικούς παραδείσους, η συντηρητική Ευρώπη επέβαλλε πρόγραμμα λιτότητας σε κάθε κράτος μέλος.

20:56 Δεν ήμασταν πάντα συνεπείς, αλλά κάναμε έναν άθλο. Και πρέπει ο Έλληνας να είναι περήφανος γι αυτό. Αλλά το κλίμα στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά βοήθησε. Η χαριστική βολή ήρθε στο Ντοβίλ, όταν Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν χωρίς ενημέρωση, ότι στο μέλλον π

Keywords
Τυχαία Θέματα