Λευκός καπνός από το Βερολίνο

Σήμερα το βράδυ (23/03/2015) όλα δείχνουν ότι θα βγει λευκός καπνός συμφωνίας Γερμανίας-Ελλάδας από την Καγκελαρία του Βερολίνου.

Δεν είναι τυχαίο που εξαφανίστηκε εντελώς από το «κάδρο» ο Σόιμπλε τις τελευταίες ημέρες, όπως και ο δικός μας «πολέμαρχος» Βαρουφάκης. Δεν είναι τυχαίο ότι η διαπιστωμένα ανθελληνική γερμανική φυλλάδα Bild καλωσορίζει σήμερα με τεράστιο πρωτοσέλιδο τίτλο της

τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, η ιδιαίτερα φιλική συνάντηση χθες στο Βερολίνο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας, κ. Κοτζιά και κ. Στάινμαγιερ, οι οποίοι συμφώνησαν σε μία πιο στενή συνεργασία, μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, της δικαιοσύνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Άρα πάμε σε εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας. Άρα πάμε σε ένα «modus vivendi» μεταξύ των δύο πλευρών με τα τύμπανα του πολέμου που χτυπούσαν μέχρι σήμερα, Σόιμπλε και Βαρουφάκης να μπαίνουν στην αποθήκη.

Προς το παρόν; Θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες.

Και τώρα το κρίσιμο ερώτημα είναι τι συνέβη, τι μεσολάβησε τις τελευταίες ημέρες και μας «αγάπησαν» ξαφνικά οι Γερμανοί; Γιατί αυτή η θεαματική και ιδιαίτερα επωφελής για την Ελλάδα μεταστροφή του Βερολίνου; Πώς από τις απειλές και τον τρόμο που σκορπούσε ο Σόιμπλε φτάσαμε στα έστω παγωμένα χαμόγελα της Μέρκελ;

Η απάντηση δίνεται σε ένα σημερινό εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της παγκοσμίου κύρους αμερικανικής εφημερίδας, Wall Street journal όπου αναγράφονται τα εξής:

«Ένα κύμα κεφαλαίων εγκαταλείπει την Ευρωζώνη, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πολύ χαμηλές έως και αρνητικές, κατευθύνονται προς ΗΠΑ και άλλα καταφύγια όπως, Δανία και Ελβετία».

Αυτό λοιπόν είναι όλο το θέμα. Αυτή είναι η αιτία που «αγκαλιάζουν» τώρα την Ελλάδα. Που η οικονομική κρίση της φαίνεται πλέον να διαπερνά τα στενά ελληνικά όρια και να διαχέεται στην ευρωπαϊκή οικονομία και αργότερα και στην παγκόσμια. Χαμηλές αποδόσεις σημαίνει χαμηλό ευρώ. Σημαίνει έλλειψη ευκαιριών για αποδοτικές επενδύσεις ομίλων.

Η πολιτική «στραγγαλισμού» Σόιμπλε όσων αντιστέκονται στα απάνθρωπα προγράμματα λιτότητας στην Ευρώπη – με πρώτη την Ελλάδα – έχει πάρει τη μορφή μίας γάγγραινας για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία και άρα πρέπει να μπει στην άκρη.

Η Ελλάδα έχει γίνει μία βραδυφλεγής βόμβα για όλο το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα.

Και ακριβώς εκεί έρχεται το σημερινό ταξίδι Τσίπρα στο Βερολίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα