Κυβερνητικός εμφύλιος για τα μέτρα της τρόικα

Μείζον ζήτημα ποιος θα χρεωθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγμετεύσεις με τους δανειστές. Ποιος ο ρόλος του Άδωνη Γεωργιάδη.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Το τελεσίγραφο της τρόικας που λήγει αύριο το πρωϊ, αλλά κυρίως το περιεχόμενό του που αφορά στην πλήρη αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των (νέων) παρεμβάσεων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό πυροδοτεί ενδοκυβερνητικό εμφύλιο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που συσχετίζουν την σημερινή επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Αδωνη Γεωργιάδη κατά του ΠΑΣΟΚ

στην προσπάθεια να χρεωθεί ο μικρότερος κυβερνητικός ετέρος το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα και την επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων.

Με άλλα λόγια το ζητούμενο φαίνεται να είναι "ποιός θα χρεωθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και τις εκλογές".

"Λοκ άουτ", απεργίες, μισθολόγιο

Η επίθεση Αδωνη στον Γ.Κουτρουμάνη στο MEGA εστιάστηκε στις "αντιστάσεις" που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αλλά και την επιβολή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, με εξίσωση των μισθών των νεοεισερχόμενων στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα (686 ευρώ μεικτά για 12 μήνες, έναντι 586 ευρώ μεικτά για 14 που χορηγούνται στον ιδιωτικό τομέα).

«Δεν έρχεται η τρόϊκα και δεν υπάρχει συμφωνία γιατί εδώ και έξι μήνες λέτε σε όλα όχι», είπε ο Α.Γεωργιάδης στον Γ.Κουτρουμάνη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει άμεσα να γίνει αποδεκτό το εργοδοτικό «λοκ άουτ», να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος και το πλαίσιο για τη λήψης απόφασης για απεργία να λαμβάνεται από το 50% + 1 των εργαζομένων.

Και περικοπή κατώτατων συντάξεων...

Στο Ασφαλιστικό οι απαιτήσεις των δανειστών είναι ακόμα χειρότερες. Η τρόϊκα αναμένει τις αναλογικστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των ταμείων, ωστόσο απαιτεί τη λήψη νέων μέτρων, πέρα από τις διοικητικές αλλαγές και την ένταξη - συγχώνευση κύριων και επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ που θα δρομολογηθεί στις αρχές του 2015.

Με δεδομένη την «τρύπα» των 2,5 δις ευρώ που καταγράφεται στα αφαλιστικά ταμεία (μόνο στο ΙΚΑ το έλλειμμα του 2015 υπολογίζεται σε 850 εκ.ευρώ πέρα από τα περίπου 620 που οφείλει σε ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ) οι δανειστές ζητούν άμεσα μέτρα περικοπών και η κυβέρνηση σε κατάσταση απελπισμένης άμυνας εκλιπαρεί για μετάθεσή τους το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 ή από τα 15 χρόνια ασφάλισης στα 20 χρόνια, η κατάργηση του προνοιακού τμήματος των κατώτερων συντάξεων σε ΙΚΑ (120 ευρώ) και ΟΑΕΕ (220 ευρώ) και η κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης πρίν την συμπλήρωση των 62 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα