Κύπρος: Στην κρίση επικεντρώθηκαν εκκλησιαστικοί και πολιτικοί ηγέτες

Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της για τους απλούς ανθρώπους είναι στο επίκεντρο των φετινών Χριστουγεννιάτικων μηνυμάτων των εκκλησιαστικών και πολιτικών ηγετών της Κύπρου.

Κοινή επωδός των μηνυμάτων των ηγετών της εκκλησίας είναι η ανάγκη για συνεργασία με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε μήνυμά του που διαβάστηκε κατά τη λειτουργία των Χριστουγέννων ανέφερε ότι προειδοποίησε έγκαιρα για τους κινδύνους και πολλοί άλλοι ζητούσαν τη λήψη μέτρων για πρόληψη

δυσάρεστων εξελίξεων, αλλά δυστυχώς τα πράγματα αφέθηκαν να φθάσουν στη σημερινή θλιβερή κατάσταση.

«Αυτή στη δύσκολη αυτή στιγμή οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», ανέφερε ο Μακαριότατος στο μήνυμά του και κάλεσε όλους να στραφούν με ελεήμονα διάθεση προς τον στερούμενο συνάνθρωπο. Η Εκκλησία, πρόσθεσε, κάνει ότι μπορεί για να μη μείνει ούτε ένας άνθρωπος χωρίς τα ελάχιστα απαραίτητα για τη ζωή. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι η δύναμη της άνωσης που προσδίδει στις ψυχές μας η Θεία Ενανθρώπιση αντιστρατεύεται το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κυπριακός ελληνισμός, με μέγιστο πρόβλημα την κατοχή.

«Ούτε για μια στιγμή δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες για απελευθέρωση της πατρίδας μας», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία να εντείνουν τις προσπάθειες για εξασφάλιση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, «ο οποίος ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών και θα πρέπει ανυποχώρητα να διεκδικήσει ότι δικαιούνται και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι». Το μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που επέλεξε να απευθύνει το μήνυμά του σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Χαραυγή», ανέφερε ότι το 2013 θα είναι ένα δύσκολο έτος για τους Κυπρίους.

Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας σημειώνει ότι οι επιπτώσεις από το μνημόνιο και την οικονομική κρίση θα είναι αισθητές κυρίως στους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Ως, λαός όμως έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, όπως κάναμε το 1974. Αυτό μπορούμε να κάνουμε και τώρα, φτάνει να βάλουμε όλοι πλάτη και να σηκώσουμε τα βάρη», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει οι Κύπριοι να επιστρέψουν σε αξίες που τους χαρακτηρίζουν, όπως είναι η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η εργατικότητα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε ευχές για υγεία, χαρά και ευτυχία προς όλους. Σε μηνύματά τους για τα Χριστούγεννα, οι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας και τα κόμματα επισημαίνουν ότι ο λαός βιώνει έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αναφέρονται στην ανάγκη να επικρατήσουν η κοινωνική, αλληλεγγύη, η φιλαλληλία και η συμπόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα