Κύπρος: «Προσπαθούμε ο πόνος να είναι λιγότερο δυνατός»

Αρνητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη Κύπρο σχετικά με την εξέλιξη της οικονομίας

καθώς όλες οι δηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας κάνουν λόγο για σκληρά μέτρα που πρέπει να πάρει άμεσα η κυβέρνηση του νησιού.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής, δήλωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες για ελαχιστοποίηση του πόνου από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα. Προσπάθεια της κυβέρνησης είναι «ο πόνος να είναι λιγότερο δυνατός», δήλωσε στο

ΡΙΚ ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ.

«Πρέπει πρώτοι εμείς να σκεφτούμε ότι «κάποιες μικρές θυσίες πρέπει να γίνουν για το καλό του τόπου», είπε ο κ. Σιαρλή σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της τρόικας με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι τα μέτρα θα προκαλέσουν πόνο.

Ο Κύπριος υπουργός επανέλαβε πάντως ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών και σημείωσε ότι το σύστημα της χώρας του στηρίζεται στον κοινωνικό διάλογο και ότι για οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να προηγηθούν επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Αν συμφωνήσουμε για εξοικονόμηση συγκεκριμένου ποσού μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, μπορούμε να συζητήσουμε και εναλλακτικές προτάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε με τους κοινωνικούς εταίρους, είπε.

«Αποτελεί δέσμευση να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, μέσω τηλεδιασκέψεων, ώστε να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν», κατέληξε ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ.

«Τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα απ’ότι πιστεύαμε»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τα μηνύματα μέχρι στιγμής δεν είναι ευχάριστα. «Τα προβλήματα φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι και οι ίδιοι (τα στελέχη της τρόικας) φαίνεται αρχικά να εκτιμούσαν και να προέβλεπαν», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν και ενθαρρυντικά μηνύματα, ότι η οικονομία της Κύπρου δεν είναι στην ίδια κατάσταση με την αντίστοιχη της Ελλάδας, καθώς η περίπτωση της Κύπρου μπορεί να συγκριθεί με αυτή της Ιρλανδίας «όπου με σωστά μέτρα, με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και πολιτική μπορούμε να επαναφέρουμε την οικονομία της χώρας σε μια σωστή πορεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα