Κροατία: Έλλειψη μεταρρυθίσεων - υψηλή ανεργία, τα κύρια προβλήματα της ΝΑ Ευρώπης

15:48 9/3/2015 - Πηγή: NewsBomb
Η έλλειψη των μεταρρυθμίσεων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των χωρών της…

Στο ίδιο τηλεγράφημα προστίθεται ότι οι τρέχουσες τάσεις θα αλλάξουν μόνο εάν υλοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αν μειωθεί η διαφθορά και η γραφειοκρατία. Το μεγαλύτερο ελάττωμα του οικονομικού μοντέλου των Δυτικών Βαλκανίων είναι η χρόνια, ανεπαρκής αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή η υψηλή ανεργία, τονίζεται στην έκθεση, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει, σήμερα, η καθημερινή

εφημερίδα του Σαράγεβο "Dnevni Avaz" και αναδημοσιεύει το Hina.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερο σε σχέση μ' αυτό των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτός είναι ο κύριος λόγος που υστερούν οι περιφερειακές οικονομίες.
Η απασχόληση είναι ιδιαίτερα χαμηλή μεταξύ των γυναικών και των νέων, κυρίως στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας εάν επιθυμούν να αντιστρέψουν τις αρνητικές τάσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες αποτελούν και τον βασικό λόγο υστέρησης πολλών χωρών, προστίθεται.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων αναποτελεσματικών κρατικών επιχειρήσεων είναι η μοναδική "θεραπεία" της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς και ο τρόπος να επιτευχθεί πρόοδος σε σχέση με τις πλουσιότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνεται στην έρευνα.
Υπογραμμίζεται δε, ότι, για τον "καθορισμό" του ιδιωτικού τομέα ως παράγοντα ανάπτυξης στην περιοχή, είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένου του δραστικού περιορισμού της γραφειοκρατίας και της ανεπαρκούς διαχείρισης.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, πρόσθετα προβλήματα προκαλεί η αυξανόμενη ανεργία στη χώρα, οι μακροχρόνιες διαδικασίες έναρξης επιχειρήσεων, η διαφθορά και η ανεπαρκής διαχείριση, καθώς και η στασιμότητα στην πιστωτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα