Κ.Παπούλιας: Πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο οικονομικό πρόγραμμα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας στην πρώτη του δήλωση από τις Βρυξέλλες, μετά την Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι είχε συνομιλίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ

τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Αυστριακό πρωθυπουργό Βέρνερ Φάιμαν.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν μια μαραθώνια συζήτηση, στην οποία αποφασίστηκαν μέτρα άμεσης εφαρμογής για την αντιμετώπιση των πιέσεων.

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο με το σύμφωνο

για την ανάπτυξη και την απασχόληση κατέστησε σαφές ότι η ανάπτυξη είναι προτεραιότητα ώστε να ενισχυθεί η οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων», δήλωσε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να υιοθετηθούν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές ώστε να καταστεί αυτό πιο αποτελεσματικό. Χωρίς μονομερείς ενέργειες πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας για να γίνει πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο». «Καλωσορίζουμε την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας επενδύσεων. Επεσήμανα τον επείγοντα χαρακτήρα ενός συστήματος εγγύησης των καταθέσεων. Και αυτό γιατί το τραπεζικό μας σύστημα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

«Για την Ελλάδα η πολιτική συνοχή αποτελεί ένα παράγοντα ώστε η χώρα να βγει από τη δυσμενή θέση και να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. ιδιαίτερα σημαντική είναι η δήλωση για τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την πίεση που ασκούνται από τις αγορές. Τα μέτρα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον EFSF. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα παρέμβασης των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών για να παράσχουν στήριξη σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί.

Η Ελλάδα με νέα ισχυρή κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη η απασχόληση και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα