«Κούρεμα» 15% στα ενοίκια

Μειωμένα κατά 15% περίπου είναι τα ενοίκια κατοικιών σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως καταγράφει πανελλαδική έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου της εταιρείας RE/MAX.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να προβούν σε γενναίες εκπτώσεις προκειμένου να βρουν μισθωτές, την ίδια ώρα που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 250.000 διαμερίσματα που είναι άδεια.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εταιρεία προβλέπεται ότι στο εξής

θα είναι περιορισμένη η πτώση στα μισθώματα, ενώ στις δημοφιλείς περιοχές οι τιμές θα σταθεροποιηθούν.

Η RE/MAX συνέκρινε τα ενοίκια που δίνονται το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και διαπιστώνει ότι παρατηρείται μία πτώση ύψους 14 - 15% σε όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της χώρας οι μειώσεις των ενοικίων αγγίζουν και το 30%.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ούτε μία περιοχή όπου να έχει καταγραφεί η απειροελάχιστη έστω αύξηση.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην Αττική η πτώση έφτασε 12 - 13%. Τα ενοίκια κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 5 έως 7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Κατώτερη τιμή παρουσιάζουν τα ενοίκια στα Καμίνια, τη Νεάπολη και τα Εξάρχεια, όπου κυμαίνεται στα 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στη Θεσσαλονίκη η πτώση των τιμών κινήθηκε από 16 - 22% κατά μέσο όρο. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στις δυτικές συνοικίες, όπου φθάνουν τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίθετα, στο «κόκκινο» βρίσκονται ακόμη οι τιμές στην Παλιά Παραλία, όπου αγγίζουν τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιφέρεια η πτώση κυμάνθηκε στο 14 - 17%.

Στις επαρχιακές πόλεις οι τιμές κυμαίνονται από 3 ευρώ έως 4,5 ευρώ/τ.μ. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στη Λαμία στα 2 ευρώ και οι υψηλότερες στην Καλαμάτα 7 ευρώ/τ.μ.

Το προφίλ του ενοικιαστή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας για το προφίλ του ενοικιαστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενοικιαστές ενδιαφέρονται για διαμέρισμα, σχετικό νέο σε ηλικία, το οποίο να αποτελείται από δύο έως τρία υπνοδωμάτια.

Η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται σε διαμερίσματα που κυμαίνονται από 70 έως 100 τ.μ. Το ύψος του μισθώματος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 500 ευρώ εκτός από κάποιες περιοχές που βάζουν πλαφόν τα 1.000 - 1.200 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι ενοικιαστές προτιμούν τα διαμερίσματα με αυτόματη θέρμανση φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν αξία στο ακίνητο είναι η αυτόνομη θέρμανση (φυσικό αέριο αν υπάρχει) σε ποσοστό 76%, η ηλικία του ακινήτου (59% ευνοούνται τα νέα ακίνητα), η θέση του (53%), η ύπαρξη θέσης στάθμευσης (47%), η γενική κατάσταση του ακινήτου (35%), η ύπαρξη τζακιού (29%), ο όροφος και η θέα με ποσοστό 24% εξίσου.

Ωστόσο, στα βόρεια προάστια οι ενοικιαστές εξακολουθούν να θέτουν ψηλά τον πήχη των προδιαγραφών, καθώς αναζητούν, κυρίως, μεζονέτες και μονοκατοικίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα