Κλίντον: Ανθρωπιστική καταστροφή προκάλεσε ο Άσαντ στη χώρα

O Tυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Ραφίκ Αμπντεσαλέμ δήλωσε ότι οι δυτικές και οι αραβικές χώρες ενδέχεται να αναγνωρίσουν το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ) ως νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού στη διάρκεια της επόμενης διάσκεψης των "Φίλων της Συρίας" που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.


Χαρακτηριστικά είπε "Διανύσαμε το μισό δρόμο και ενδέχεται να διανύσουμε τον υπόλοιπο στην Τουρκία".

Διευκρίνισε ακόμη ότι η σημερινή διάσκεψη υποστήριξε το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου για ανάπτυξη στη Συρία μίας κοινής δύναμης από τις αραβικές χώρες και τον ΟΗΕ,

η οποία θα βοηθήσει στον τερματισμό της βίας στη χώρα. Παρόλα αυτά το σημείο αυτό δεν περιλαμβανόταν στην τελική ανακοίνωση της διάσκεψης των "Φίλων της Συρίας".

Από την πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και οι δυνάμεις ασφαλείας του έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα.

«Αυτοί που φέρουν την ευθύνη για αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή είναι ο Άσαντ και οι δυνάμεις ασφαλείας του", επεσήμανε η Κλίντον στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της διάσκεψης των "Φίλων της Συρίας», ενώ κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να μην υπακούουν στις εντολές και να μην επιτίθενται εναντίον των αντικαθεστωτικών.

«Η συνεχιζόμενη δολοφονία (από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας) των αδελφών τους αμαυρώνει την τιμή τους», σημείωσε η Κλίντον. «Η άρνησή τους να συνεχίσουν αυτή τη σφαγή θα τους αναγάγει σε ήρωες στα μάτια όχι μόνο των Σύρων, αλλά και όλου του κόσμου. Αυτοί μπορούν να κάνουν τα όπλα να σιγήσουν», υπογράμμισε η αμερικανίδα υπουργός.

Κάλεσε ακόμη τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες είχαν ασκήσει βέτο τον Φεβρουάριο σε ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε την καταστολή στη Συρία, να "αλλάξουν στάση" στη συριακή κρίση.

Η Μόσχα και το Πεκίνο «πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν αντιτίθενται μόνο στις νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού, αλλά και της Αραβικής Άνοιξης", είπε η αμερικανίδα υπουργός.

«Είναι λυπηρό να βλέπουμε δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκούν βέτο την ώρα που δολοφονούνται άνθρωποι», συνέχισε. «Πρέπει να κάνουμε τη ρωσική και την κινεζική κυβέρνηση να αλλάξουν στάση», υπογράμμισε η Κλίντον.

«Όσο πιο γρήγορα οι Ρώσοι και οι Κινέζοι κατευθυνθούν προς θετικές δράσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να έχουμε μία απόφαση που θα μας επιτρέψει να λάβουμε τα μέτρα που χρειαζόμαστε» για να επιλύσουμε την κρίση στη Συρία, κατέληξε η ίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα