«Κλειδώνει» το σχέδιο Β’ για την Κύπρο

Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης -

Ομήρου: Ελήφθησαν αποφάσεις – Νεοφύτου: Θα βρούμε τη λύση

Παράταση ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας παίρνει η εξεύρεση οριστικής λύσης στο οικονομικό αδιέξοδο της Κύπρου, μετά το «όχι» της κυπριακής βουλής στο κούρεμα καταθέσεων.

Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης

συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην οποία συζητήθηκαν όλες οι πιθανές λύσεις που θα άρουν το αδιέξοδο για την κυπριακή οικονομία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Αναπληρωτής ΓΓ των Οικολόγων Αδωνης Γιάγκου. Επίσης στο Προεδρικό προσήλθαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασαν επίσης ο Διοικητής και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ καθώς και υπηρεσιακοί τεχνοκράτες της Δημοκρατίας.

Ο Πανίκος Δημητριάδης, εξερχόμενος πριν από λίγο από το Προεδρικό Μέγαρο, μίλησε για ανακοίνωση πακέτου για την οικονομία μέχρι της αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας μέχρι τη Δευτέρα», είπε ο κ. Δημητριάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για δημιουργία Ταμείου αλληλεγγύης είναι ομόφωνη.

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε κούρεμα, ενώ χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων. «Συμπεριφέρονται με τρόπο που τείνει να εξουδετερώσει την Κύπρο» είπε ο κ. ομήρου και τόνισε δε ότι δεν συζητήθηκε κούρεμα. «Η απάντηση στους ευρωπαίους δίνεται από το λαό μας», σημείωσε ο κ. Ομήρου και εξήγησε πως «λαμβάνονται σήμερα κάποιες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση». Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι χρειάζεται να διατηρηθεί ένα κλίμα ενότητας και αποφασιστικότητας από τους πολίτες.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι θα βρεθεί λύση. «Είναι μονόδρομος μια προσπάθεια να αποφύγουμε την χρεοκοπία» είπε.

Ο κ. Νεοφύτου εκτίμησε ότι η Κύπρος τα επόμενα δύο χρόνια θα βρίσκεται σε ύφεση.

Στόχος, τόνισε, είναι να σώσουμε την κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η λύση, αλλά επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθούμε να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής βοήθειας είπε ότι «οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», συγχρόνως όμως τόνισε ότι «επιθυμία όλων είναι η Κύπρος να παραμείνει στο ευρώ, έστω κι αν υπάρχει βοήθεια».

Κλειδώνει το σχέδιο Β’

Όλα τα πιθανά σενάρια που έχουν σχέση με το σχέδιο Β' συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη.

Το σχέδιο Β΄ προβλέπει την ίδρυση κρατικής εταιρίας ιδιωτικού δικαίου στην οποία θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους ή της Εκκλησίας ως εγγυήσεις έναντι της έκδοσης ομολόγων προς όσους καταθέσουν χρήματα στο ταμείο της εν λόγω εταιρίας. Κυρίως η παροχή ομολόγων αφορά τα χρήματα των Ταμείων Προνοίας, των ημικρατικών οργανισμών, τα οποία υπολογίζονται κοντά στα δυόμιση δισεκατομμύρια Ευρώ.

Ανοιχτά παραμένουν τα νέα ποσοστά κουρέματος και κατά πόσο θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλες τις καταθέσεις ή μόνο σε εκείνες που υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες.

Τελεσίγραφο από ΕΚΤ

Παράταση της χρηματοδότησης προς την κεντρική τράπεζα της Κύπρου μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, αποφάσισε να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες.

Δεδομένου ότι τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου δεν μπορούν πλέον να προσκομιστούν ως εξασφαλίσεις για χαμηλότοκη χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα της χώρας παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες μέσω της έκτακτης διευκόλυνσης ELA της ΕΚΤ.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της. «Στη συνέχεια, ο ELA θα χρησιμοποιείται μόνο εάν βρίσκεται σε ισχύ κάποιο πρόγραμμα από Ε.Ε./ΔΝΤ που θα διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των εμπλεκόμενων τραπεζών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ομόφωνη απόφαση Λευκωσίας για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης

ΕΚΤ σε Κύπρο: Ρευστότητα μέχρι τις 25 Μαρτίου - Μετά χρεοκοπείτε!

Ρωσία: Πολλοί λόγοι για να μην βοηθήσει την Κύπρο,ένας για να το κάνει

Keywords
Τυχαία Θέματα