«Κλειδωμένα» παραμένουν τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ

«Κλειδωμένα» εξακολουθούν να είναι τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ, την ώρα που η αγορά αναζητά εναγωνίως ρευστότητα.

Μολονότι από το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνεται σε κάθε ευκαιρία ότι πρόθεσή τους είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ροής των κεφαλαίων στην αγορά, μια σειρά από τεχνικά – γραφειοκρατικά ζητήματα ανακόπτουν αυτή την πορεία.

Με την εθνική συμμετοχή στα περισσότερα κοινοτικά προγράμματα να έχουν πέσει πλέον στο …10%, είναι απορίας άξιον πως τα projects αυτά δεν αποδεσμεύονται.

Οι

βασικές αιτίες, ωστόσο, είναι γνωστές και είναι δύο: α)η έλλειψη κεφαλαίων, από ελληνικής πλευράς, για να καλυφθεί κι αυτό ακόμα το 10%, β)τα προσκόμματα που συναντώνται στην πορεία εφαρμογής τους.

Με τις τράπεζες να συνιστούν μια βασική αιτία της καθυστέρησης που παρατηρείται, αλλά να μην είναι η μοναδική.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, η πορεία υλοποίησης καθυστερεί και μαζί καθυστερεί και η όποια «ανάσα» στη χειμαζόμενη αγορά.

Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι: μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η κατάσταση θα διορθωθεί με την ενεργό ανάμειξη και της task force του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ στην όλη διαδικασία, εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων.

Όπως επισημαίνεται, μια από τις συμβατικές υποχρεώσεις του ίδιου και της ομάδας του θα είναι να «κάνουν παιχνίδι» με το ΕΣΠΑ, το οποίο καθυστερεί σημαντικά σε αρκετούς τομείς.

Ο ίδιος ο κ. Ράιχενμπαχ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε, όντως, να αναλάβει τη συγκεκριμένη αποστολή, κι όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα έχει την ευκαιρία να το κάνει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιάνει δουλειά έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα