Κίεβο: Δεν υπάρχει τελική συμφωνία ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση είναι έτοιμο, αλλά δεν έχει επιτευχθεί η τελική συμφωνία.


Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι ανακοίνωσε από το Κίεβο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία θα επαναληφθούν μετά το μεσημέρι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας

Λοράν Φαμπιούς προειδοποίησε με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 από το Πεκίνο όπου έφθασε αφού συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κίεβο, ότι το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαβουλεύσεων και "δεν μπορούμε να πούμε τίποτε μέχρι το μεσημέρι".

"Ιδιαίτερα η αντιπολίτευση θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με ορισμένους από τους εντολείς της, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό", πρόσθεσε.

"Συμφωνήσαμε να μην ανακοινώσουμε τίποτε πριν από το μεσημέρι", είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς προειδοποιώντας ότι όσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, "πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί".

"Διαπραγματευθήκαμε όλη τη μέρα και τη νύκτα, περισσότερες από πέντε ώρες με τον Γιανουκόβιτς, πολλές ώρες με την αντιπολίτευση, στη συνέχεια οι δύο πλευρές μεταξύ τους", εξήγησε ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος διαδραμάτισε μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ και Ράντοσλαβ Σικόρσκι ρόλο μεσολαβητή.

"Συζητήθηκαν όλα τα θέματα: τρόποι για τον τερματισμό της βίας, αυτό που ονομάζεται Σύνταγμα του 2004, εκλογές, και όλα αυτά σε μία εξαιρετικά δύσκολη ατμόσφαιρα, διότι χθες υπήρξαν δεκάδες και δεκάδες νεκροί και η χώρα είναι ή ήταν - δεν ξέρω τι πρέπει να πω- στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου", είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Ωστόσο, στο Κίεβο, η κρατική τηλεόραση έσπευσε να μεταδώσει ότι μία συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και συνταγματική μεταρρύθμιση.

Προηγουμένως, και η ουκρανική προεδρία είχε σπεύσει να προκαταλάβει την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση, την ΕΕ και τη Ρωσία, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται μία ημέρα μετά το λουτρό αίματος στο κέντρο του Κιέβου, όπου η αστυνομία και οι ελεύθεροι σκοπευτές του καθεστώτος άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Kίεβο: Το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Στις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν

Κίεβο: Κοντά σε συμφωνία (;) μετά την χθεσινή κόλαση (pics)

Κίεβο: Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης

Κίεβο: «Δύσκολες» οι ολονύκτιες συνομιλίες - Θα συνεχιστούν

Κίεβο: Οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης πλησιάζουν στο τέλος

Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία μετά το αιματοκύλισμα

Τζον Κέρι: Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει

Ουκρανία: Ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Keywords
Τυχαία Θέματα