Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο σκάνδαλο που συγκλονίζει την Τουρκία

Ήταν μία εβδομάδα καταιγιστικών εξελίξεων για την Τουρκία, που ξεκίνησε με την αιφνιδιαστική κίνηση της τουρκικής Δικαιοσύνης, που έθεσε υπό κράτηση τους γιούς και συνεργάτες τριών Υπουργών με την κατηγορία της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος.

Μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα, χειροπέδες σε υιούς υπουργών της κυβέρνησης, απομάκρυνση, κατά δεκάδες , διοικητικών στελεχών της αστυνομίας, κουτιά υποδημάτων -που όμως αντί για παπούτσια περιείχαν εκατομμύρια- συνιστούν το σκηνικό του σκανδάλου διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία.

Η κοινή

γνώμη παρακολουθεί θορυβημένη τις καταιγιστικές εξελίξεις για το σκάνδαλο διαφθοράς που εμπλέκει πρόσωπα της κυβέρνησης, αλλά και συγγενείς τους, γνωστούς επιχειρηματίες και έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση δεκάδων στελεχών της αστυνομίας, επειδή δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τους πολιτικούς.

Να σημειωθεί, πως άλλοι 14 διοικητές μονάδων της τουρκικής αστυνομίας απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας στους κόλπους των κρατικών λειτουργών. Ήδη είχαν αποπεμφθεί πάνω από 10 διοικητές της αστυνομίας, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Τσαπκίν, στο πλαίσιο της έρευνας που ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «βρώμικη υπόθεση», η οποία αποσκοπεί στην υπονόμευση της εξουσίας του.

Μάλιστα, υπάρχουν έντονες φήμες για παραίτηση ή παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο, τριών ή και τεσσάρων ισχυρών υπουργών, των οποίων τα ονόματα εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούν πολλοί, θα αναγκαστεί να προβεί σε ανασχηματισμό, εάν θέλει να παραμείνει στην εξουσία.

Στη δίνη του σκανδάλου και ο γιος του Ερντογάν

Ακόμα και τον γιο του Ταγίπ Ερντογάν αγγίζουν τα σκάνδαλα διαφθοράς και οικονομικών ατασθαλιών που έχουν συγκλονίσει τις τελευταίες ημέρες την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της έρευνας των οποίων έχουν ήδη συλληφθεί 52 άτομα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet», ο Μπιλάλ Ερντογάν εμπλέκεται εμμέσως στις παράνομες δραστηριότητες του συλληφθέντος δημάρχου της συνοικίας Φάτιχ της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Ντεμίρ, μία πτυχή της υπόθεσης που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο μικρότερος γιος του Ερντογάν είναι μεταξύ των ιδρυτικών στελεχών, αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ενός ιδρύματος υπηρεσιών Παιδείας και Νεολαίας (TURGEV), το οποίο επωφελήθηκε των δραστηριοτήτων του Ντεμίρ.

Ο δήμαρχος της Φάτιχ έδωσε παράνομα οικοδομικές άδειες σε κατασκευαστική εταιρεία και ένα από τα κτίρια που οικοδομήθηκαν παραχωρήθηκε «δωρεάν για 25 χρόνια» για τη στέγαση του ιδρύματος TURGEV. Στο ΔΣ του ιδρύματος βρίσκεται και ο ίδιος ο Ντεμίρ, ο οποίος συνελήφθη επειδή έδωσε οικοδομικές άδειες που θα απειλούσαν την ασφάλεια της νέας υποθαλάσσια σήραγγας του Μαρμαρά, αλλά και ο δήμαρχος της συνοικίας Ουμράνιγιε. Εκεί έχει ανοίξει παρθεναγωγείο, το οποίο είναι θυγατρικό του TURGEV και το οποίο με υπουργική απόφαση εξαιρέθηκε από τους φόρους. Μάλιστα τα εγκαίνια του παρθεναγωγείου έκανε η «πρώτη κυρία» Εμινέ Ερντογάν.

Χθες αναμενόταν να πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Ερντογάν, αλλά και ανώτατα στελέχη της δικαιοσύνης, για να εξετάσουν την
Χθες αναμενόταν να πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Ερντογάν, αλλά και ανώτατα στελέχη της δικαιοσύνης, για να εξετάσουν την κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και ακόμη πολλά μέλη του οικογενειακού κύκλου του Τούρκου πρωθυπουργού συνδέονται με το συγκεκριμένο ίδρυμα. Στη λίστα με τα ιδρυτικά μέλη του TURGEV φιγουράρουν και η μία από τις δύο κόρες του Ερντογάν, Εσρά Αλμπαϊράκ, ο αδερφός του γαμπρού του Σερχάτ Αλμπαϊράκ, η κουνιάδα της Εσρά, Σουλέ Αλμπαϊράκ, η πεθερά του Μπιλάλ Ερντογάν, Ρεϊχάν Ουζουνέρ, μερικοί στενοί φίλοι του πρωθυπουργού, καθώς και πολλοί δήμαρχοι και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Φήμες για ξένο «δάκτυλο»

Πάντως, το θέμα αναλύεται υπό πολλά πρίσματα, με τα «βλέμματα» να στρέφονται στον εξόριστο στις ΗΠΑ, αντίπαλο του Ερντογάν , Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, πρόκειται για πόλεμο μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ενώ άλλοι θεωρούν πως πίσω από όλα αυτά κρύβονται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Γκιουλέν, που σημειωτέον ασκεί ισχυρές επιρροές στη Δικαιοσύνη και στην αστυνομία, αρνείται οποιαδήποτε επέμβαση από τις ΗΠΑ.

Μια αδυσώπητη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Τούρκο πρωθυπουργό και την ισλαμική Αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν εκτυλίσσεται, λοιπόν, τις τελευταίες ημέρες. Η Αδελφότητα υποστήριξε θερμά στο παρελθόν το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ), καθώς συμμεριζόταν μαζί του τον στόχο του εξισλαμισμού της κοινωνίας και των θεσμών της. Οι δύο δυνάμεις όμως έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους.

Το ΑΚΡ είναι πάνω απ' όλα ένα πολιτικό κίνημα, που έχει κληρονομήσει ισλαμικά πολιτικά κόμματα, τα οποία ανησυχούσαν για τον καταπιεστικό χαρακτήρα του κοσμικού κράτους. Η Αδελφότητα, πιο φιλελεύθερη και πιο φιλοδυτική, προσπαθεί να ασκήσει επιρροή μέσα από τις εφημερίδες της (και κυρίως τη Ζαμάν), τα δίκτυα των σχολείων της (που δεν βρίσκονται μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Ευρώπη και την Αφρική) και τη μαζική διείσδυσή της στον δικαστικό και αστυνομικό μηχανισμό. Είναι κληρονόμος Τούρκων διανοητών, όπως ο θεολόγος Σαΐντ Νουρσί και απορρίπτει το πολιτικό Ισλάμ.

«Θύμα» των περιστάσεων η τουρκική λίρα

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι καταιγιστικές και καθόλου κολακευτικές για την Τουρκία εξελίξεις, είχαν αντίκτυπο στο νόμισμα της χώρας.

Αλλά, σαν να μην έφταναν αυτά, έρχεται και η απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) -να αρχίσει τη μείωση του γιγαντιαίου της προγράμματος νομισματικής στήριξης- για να προστεθεί στα «βάσανα» της τουρκικής λίρας. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ και οι αποδόσεις των δεκαετών τουρκικών ομολόγων αυξήθηκαν σε υψηλό τριών μηνών.

Για να περιορίσει την αστάθεια της αγοράς, η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι μπορεί να διαθέσει το δεκαπλάσιο ποσό ξένου συναλλάγματος σε σχέση με αυτό που διέθετε προηγουμένως στις δημοπρασίες συναλλάγματος.

Καθώς η λίρα είναι ένα από τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών με το μεγαλύτερο βαθμό έκθεσης στις μετακινήσεις των κεφαλαίων που προκαλούσε η Fed, η κεντρική τράπεζα της χώρας διέθετε κανονικά ένα ελάχιστο ποσό μεταξύ 50 εκατ. δολαρίων και 100 εκατ. δολαρίων, ενώ επίσης περιόριζε την εγχώρια τραπεζική ρευστότητα, στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει τη λίρα, αντί να αυξήσει τα επίσημα επιτόκια.

Το βράδυ της Τετάρτης, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει από τον Ιανουάριο το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων ύψους 85 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

Την κίνηση αυτή φοβόντουσαν από καιρό οι Τούρκοι επενδυτές, εξαιτίας του υψηλού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, που κινείται περί το 7% του ΑΕΠ και χρηματοδοτείται με φθηνά κεφάλαια από το εξωτερικό. Ωστόσο, το μήνυμα της Fed ότι θα διατηρήσει κοντά στο μηδέν τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρόσφερε κάποια στήριξη και σήμερα στις αγορές, καθώς η έρευνα κατά της διαφθοράς κυριαρχεί στην πολιτική και κοινωνική ατζέντα.

Διαβάστε επίσης:

Πιθανή η παραπομπή Τούρκων υπουργών στο Ανώτατο Δικαστήριο

Τουρκία: «Ξήλωσαν» τον διοικητή της ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης

Σκάνδαλο στη Τουρκία: Πληροφορίες για σύλληψη του γιου του Ερντογάν!

Σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν

Keywords
Τυχαία Θέματα