Καταδίκη της Ρωσίας για την επιχείρηση στο θέατρο της Μόσχας

Μετά από εννέα χρόνια καταδικάστηκε η Ρωσία για την αιματηρή επιχείρηση διάσωσης των ομήρων σε θέατρο της Μόσχας, από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ρωσία θεωρώντας κακοσχεδιασμένη και αναποτελεσματική την επιχείρηση διάσωσης των ατόμων που τον Οκτώβριο του 2002 κρατούνταν όμηροι από Τσετσένους αυτονομιστές μέσα σε θέατρο

της Μόσχας.

Τότε, οι ρωσικές αρχές έκαναν χρήση ενός -άγνωστης ακόμη σύνθεσης- αερίου για την εξόντωση των Τσετσένων, απόφαση η οποία κρίθηκε δικαιολογημένη από το Δικαστήριο.

Έτσι, η Ρωσία δεν καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, παρόλο που κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι περισσότεροι από τους 125 ομήρους έχασαν τη ζωή τους, είτε επί τόπου ή στα νοσοκομεία της πόλης.

Ωστόσο, καταδικάστηκε για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προβλέπουν επαρκή σχεδιασμό σε ανάλογης σημασίας επιχειρήσεις διάσωσης, αποτελεσματική έρευνα για τις ευθύνες των ρωσικών αρχών και αναποτελεσματική παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας σε ομήρους.

Με την απόφαση του Δικαστηρίου, υποχρεώνεται η Ρωσία να καταβάλλει 1.254.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική και υλική βλάβη στους 64 Ρώσους πολίτες που προσέφυγαν στο Δικαστήριο και υπήρξαν όμηροι των Τσετσένων ή είναι συγγενείς ομήρων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους (Υπόθεση Φινογκένοφ κατά Ρωσίας).

Keywords
Τυχαία Θέματα