Και όταν ήρθε ο λογαριασμός τελείωσαν όλα…

Η επικράτηση της αυτοκρατορίας του «φαίνεται», εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στηρίχτηκε κυρίως σε ένα αδιάκοπο φλουτάρισμα του «είναι».

Μεγάλη ιστορία με πολλές πτυχές. Ένα μεγάλο όμως κομμάτι αυτής της ιστορίας ήταν τα εργαλεία για τη φωτογράφιση της πραγματικότητας, προκειμένου να κάνουμε δουλειά. Στη δημοσιογραφική δουλειά χρειαζόμαστε τα εργαλεία που θα την αξιολογήσουν ανάλογα με την επίδραση που έχει στο κοινό.

Ποια μέσα συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις του κοινού, σε ποια θέματα το κοινό δίνει σημασία και σε ποια είναι παγερά αδιάφορο. Μέσες άκρες, ένα έμπειρο δημοσιογραφικό

μάτι, γνώριζε ποια μέσα είναι μεγάλης αποδοχής και ποιες κατηγορίες θεμάτων είναι δημοφιλείς, αλλά δεν είχε και απόλυτη σιγουριά γι’ αυτό.

Για αρκετές δεκαετίες βασικό εργαλείο αξιολόγησης του δημοσιογραφικού προϊόντος ήταν τα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ερευνών. Έρευνες αναγνωσιμότητας, ακροαματικότητας, τηλεθέασης. Είχαν και έχουν επιστημονική βάση αλλά και μεγάλη αμφισβήτηση μέχρι την φτάσουν στην κορυφή, δηλαδή στο αποτέλεσμα… Ποιο ήταν το δείγμα, πως, γιατί κλπ. Πάντα μεγάλες και μικρές φασαρίες αλλά και αμφισβήτηση για ένα αποτέλεσμα που δεν κάλυπτε όλους τους ενδιαφερόμενους. Πάντα με υπόνοιες αλλά και ανοιχτές αναφορές για πείραγμα του αποτελέσματος με στόχο να είναι ευνοϊκό για κάποιους.

Το σκηνικό αυτό της διαδρομής από την αποδοχή έως την αμφισβήτηση δειγματοληπτικών ερευνών, δημιουργούσε κι ένα φλουτάρισμα στην εικόνα της πραγματικότητας η οποία, αναγκαστικά, δεν μπορούσε να αποτυπωθεί παρά μόνο με δειγματοληπτικό τρόπο. Η αγριότητα της διαδικασίας αυτής ήταν ότι το αποτέλεσμα καθόριζε θέση στην αγορά και είχε άμεση επίδραση στα έσοδα, άρα και στη βιωσιμότητα ενός μέσου. Πολλοί ένιωθαν ότι ο τρόπος αυτός εξυπηρετούσε ένα ολόκληρο σύστημα που δεν άφηνε κανέναν όρθιο εάν δεν ήταν με το μέρος του… Δηλαδή μια συνωμοσία μεγάλης διάρκειας που υποχρέωνε τους «ζωηρούς» να καθίσουν φρόνιμα…

Αναμφισβήτητα και πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις που έχουν τα στοιχεία της αδικίας και της πλεονεξίας, τη λύση (μπορεί και την εκδίκηση…) τη δίνει η ίδια η ζωή. Και έφτασε μια ωραία ημέρα που η μεγάλη ανατροπή ήρθε από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας στο Internet. Είναι το μέσο που έφερε θεαματικά στο προσκήνιο τους πραγματικούς αριθμούς. Δεν έχει κόλπα, ούτε αμφισβήτηση! Η Google σου δίνει ένα μετρητή και μπορείς να τα δεις όλα με πραγματικούς αριθμούς, να κρίνεις, να αξιολογήσεις χωρίς τσαλιμάκια και μαλακίες. Και αν δεν εμπιστεύεσαι την Google μπορείς να βάλεις και δικό σου μετρητή και να τσεκάρεις.

Κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα έρχεται ο λογαριασμός με απόλυτους αριθμούς. Το Internet έκανε παρελθόν όλη την αυτοκρατορία του «φλου» και εικονική πραγματικότητα ανεκδότων την επιχειρηματολογία μιας ολόκληρης εποχής.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΤΙΝΗΣ

Υ.Γ.

Αφιερωμένο σε φίλο μου που έχει δώσει πολλά για το Internet και που είχε τη γενναιότητα να αμφισβητήσει ένα ολόκληρο σύστημα.

Πηγή: http://thestinis.blogspot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα