Κ. Λαγκάρντ: Διπλασιάστε άμεσα τους πόρους στο ΔΝΤ

Την άμεση υλοποίηση της συμφωνίας που προβλέπει διπλασιασμό των πόρων του ΔΝΤ και αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου των αναδυόμενων οικονομιών ζήτησε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ διεμήνυσε στα 187 κράτη-μέλη ότι έχουν προθεσμία μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 για να εφαρμόσουν τη συμφωνία, βάση της οποίας η Κίνα θα καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη χώρα του Ταμείου.

Η συμφωνία προβλέπει αλλαγές στα ποσοστά συμμετοχής των χωρών στο κεφάλαιο του ΔΝΤ.

Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τις εισφορές και τα δικαιώματα ψήφου τους, ενώ κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, εν μέσω επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, μόλις 53 χώρες, που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 36% του κεφαλαίου του ΔΝΤ είχαν εγκρίνει την αύξηση των εισφορών τους. Για την εφαρμογή της συμφωνίας θα πρέπει να υπάρξει έγκριση των χωρών που αντιπροσωπεύουν συνολικά τουλάχιστον το 70% του κεφαλαίου.

Προβληματισμό προκαλεί η στάση των ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στη διάσωση χωρών της ευρωζώνης με κεφάλαια του ΔΝΤ και ζητούν να μην υπάρχει καμία συμμετοχή αμερικανικών κεφαλαίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα