Ιταλία: Αθώοι οι 7 επιστήμονες για το σεισμό στη Λ' Άκουιλα

Το εφετείο της Λ' Άκουιλα αθώωσε τους επιστήμονες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Υψηλών Κινδύνων για τις δηλώσεις τους πριν από τον…

Το εφετείο της Λ' Άκουιλα αθώωσε τη Δευτέρα (10/11) τους επτά επιστήμονες, μέλη της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Υψηλών Κινδύνων» του ιταλικού δημοσίου, για τις δηλώσεις στις οποίες είχαν προβεί λίγες ημέρες πριν από τον σεισμό της 6ης Απριλίου του 2009, ο οποίος προκάλεσε 309 θύματα στην πρωτεύουσα της περιφέρειας Αμπρούτσο.

Σε πρώτο βαθμό, η δικαιοσύνη είχε καταδικάσει τα μέλη της επιτροπής (γεωλόγους, σεισμολόγους, ιθύνοντες

της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας) σε εξαετή κάθειρξη για εξ αμελείας συνέργεια σε ανθρωποκτονία και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι κατά την συνεδρίαση της επιτροπής την 31η Μαρτίου 2009 οι επιστήμονες είχαν στείλει –και με δηλώσεις τους στον Τύπο– καθησυχαστικό μήνυμα προς τους κατοίκους της Λ' Άκουιλα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επρόκειτο να ακολουθήσει μεγάλης έντασης σεισμική δόνηση.

Κατά την ανάγνωση της απόφασης, στην αίθουσα του εφετείου ήταν παρόντες κάτοικοι της πόλης και συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι φώναξαν επανειλημμένα «è una vergogna» («ντροπή»).

Από τον φονικό σεισμό του 2009, μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ, συνολικά είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 300 άτομα. Παρόλα αυτά, η αρχική καταδικαστική απόφαση κατά των επιστημόνων, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως.

Δείτε στη gallery, τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ στην ιταλική πόλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα