Ιστορική επικοινωνία Ομπάμα – Ροχανί

Την επιθυμία τους για την εξεύρεση μιας λύσης στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος εξέφρασαν Μπαράκ Ομπάμα και Χασάν Ροχανί, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 1979 την ιρανική επανάσταση, όπου είχαν διακοπεί οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, και οι πρόεδροι των δύο χωρών είχαν απευθείας επικοινωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο, τηλεφώνησε στον νέο πρόεδρο του Ιράν και πρόσθεσε ότι θεωρεί πιθανή μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

"Το απλό γεγονός ότι ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ Αμερικανού

και Ιρανού προέδρου από το 1979 καταδεικνύει τη βαθιά δυσπιστία μεταξύ των δύο χωρών μας" επεσήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι "δείχνει επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη ιστορία".

Οι δύο πρόεδροι, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έχουν δώσει οδηγίες στις αντιπροσωπείες τους να εργαστούν με ταχύ ρυθμό για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο ο πρόεδρος Ροχανί, από τη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε εκφράσει την επιθυμία να συνομιλήσει με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα