Ιπτάμενος και τζέτλεμαν

Έχουμε δει κατά καιρούς οχήματα να ανεβαίνουν απρόσιτες πλαγιές με έντονες κλίσεις, άλλα που μπαινοβγαίνουν στο νερό με αμφίβια ενδυμασία αλλά και Jet Ski που ξαφνικά γίνονται ATV (γουρούνες). Οχήματα όμως που την μια πετούν και την επομένη κυκλοφορούν στον αυτοκινητόδρομο, δεν έχουμε ακόμα αναγνωρίσει παρά μόνο σε κάτι ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Η εταιρεία Terrafugia, έχει βάση στην Μασαχουσέτη

των ΗΠΑ και λειτουργεί από το 2006. Δεν είναι κάποια μικρή αυτοκινητοβιομηχανία αλλά ούτε και μια κλασική επιχείρηση Aviation. Ουσιαστικά είναι μια εταιρεία που θέλει να εφαρμόσει την πρωτοποριακή τεχνολογία στις μεταφορές. Για το λόγο αυτό συνεργάζεται με διάφορα Πανεπιστήμια και δημιουργεί projects πάνω στα οποία εργάζονται ομάδες φοιτητών και επιστημόνων.

Το πιο πρόσφατο δημιούργημα της εταιρείας είναι ένα ιπτάμενο όχημα με την κωδική ονομασία TF-X. Δεν είναι το πρώτο δείγμα γραφής της εταιρείας στον συγκεκριμένο τομέα καθώς παλαιότερα είχε παρουσιάσει ένα αντίστοιχο μοντέλο με την ονομασία Transition. Η διαφορά του ενός από το άλλο, έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι το νεότερο TF-X χρησιμοποιεί υβριδική τεχνολογία, τόσο στον αέρα όσο και στην κίνηση του επί εδάφους.

Με τετραθέσια καμπίνα και αναδιπλούμενα φτερά με έλικες, το Terrafugia TF-X μπορεί να καλύψει απόσταση έως 805 χλμ. με την βοήθεια συμβατικού καυσίμου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό διότι διαθέτει έναν κινητήρα 300 ίππων και δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικής απόδοσης 447 kW (600 ίππων) που ουσιαστικά χρησιμοποιούνται κυρίως για την κάθετη απογείωση –προσγείωση.

Το Terrafugia TF-X είναι ελαφρύ και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 322 χλμ./ώρα εν πτήσει (στο έδαφος παρουσιάζεται πιο συνετό). Το μέγεθος του επιτρέπει την είσοδο και στάθμευση σε ένα κλασικό γκαράζ αμερικάνικου τύπου (λίγο μεγαλύτερο από τα ευρωπαϊκά) και σύμφωνα με τους υπευθύνους του project, ο χειρισμός του δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες στον αέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως στο cockpit υπάρχουν τα κλασικά χειριστήρια ενός αυτοκινήτου (στρογγυλή στεφάνη τιμονιού) μαζί με κάποιους έξτρα διακόπτες και όργανα για την πτήση. Η δε τεχνολογία που το υποστηρίζει μπορεί να το απογειώσει και να το προσγειώσει αυτόματα.

Βεβαίως πολλά ερωτηματικά μένουν να απαντηθούν σχετικά με το ποιός μπορεί να χειριστεί με ασφάλεια ένα ιπτάμενο όχημα, τι εκπαίδευση χρειάζεται, που ανεφοδιάζεται και που προσγειώνεται. Μάλλον είναι νωρίς να απαντηθούν αυτά και αλλά ερωτηματικά που γεννούνται, με την εταιρεία να κάνει λόγο για μαζική παραγωγή του Terrafugia TF-X, το λιγότερο σε μια 8ετία από σήμερα.

Κακές γλώσσες αναφέρουν πως ένα τέτοιο όχημα, έστω και στην μαζική παραγωγή, θα κόστιζε όσο ένα ακριβό πολυτελές αυτοκίνητο. Όσο μια Bentley, για παράδειγμα, των 300.000 ευρώ, αν και αυτά κινούνται – επί του παρόντος - στην σφαίρα της φαντασίας και των εικασιών!

Φώτης Ραΐσης

Πηγή: carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα